Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mobilné hovory by mohli zlacnieť, TÚ chce regulovať poplatky

BRATISLAVA - Mobilné telefonovanie na Slovensku by mohlo zlacnieť. Telekomunikačný úrad totiž plánuje regulovať prepojovacie poplatky, ktoré si účtujú medzi sebou telekomunikačné spoločnosti.

To by sa mohlo prejaviť v cenách hovorov medzi operátormi Orange, T-Mobile a Telefónica O2. informoval o tom dnes hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro.

"Telekomunikačný úrad plánuje uložiť všetkým trom operátorom povinnosť nákladovej orientácie cien za ukončenie volania vo verejnej mobilnej telefónnej sieti, teda reguláciu cien," uviedol Vavro. K regulácii podľa neho úrad pristúpi, keďže analýza ukázala, že na trhu nie je súťaž a Orange, T-Mobile a Telefónica O2 sú významné podniky na trhu.

Na výške prepojovacích poplatkov na tento rok sa už dohodli Orange a T-Mobile, naopak Telefónica O2 s navrhovanou sumou nesúhlasila a požadovala jej zníženie. "Veľmi vítame aktivity Telekomunikačného úradu SR smerujúce k regulácii prepojovacích poplatkov," uviedol hovorca Telefóniky O2 René Parák. Slovensko patrí podľa neho medzi tretinu najdrahších štátov Európskej únie.

T-Mobile vyhlásenie úradu neprekvapilo, podľa operátora ide o pravidelné vyhodnotenie podmienok na trhu. "Tak ako vždy, rešpektujeme všetky rozhodnutia a opatrenia uložené regulátorom. Už v súčasnosti spĺňame takmer všetky povinnosti vyplývajúce z analýz regulátora," reagoval Peter Tóth z Orangeu.

Spoločnosti Orange a T-Mobile by mali podľa Telekomunikačného úradu okrem iného naďalej umožniť konkurencii prístup do svojich sietí alebo vyhovieť požiadavke o prepojenie sietí. "Tieto povinnosti plánuje (úrad) uložiť aj operátorovi Telefónica O2," poznamenal Vavro.

Najväčším mobilným operátorom v krajine je Orange, ktorý na konci marca evidoval 2,9 milióna klientov. Dvojka na trhu, T-Mobile, zatiaľ výsledky za prvý štvrťrok nezverejnila. Najmenší z mobilných operátorov, Telefónica O2, mal koncom tretieho mesiaca 366.000 zákazníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu