Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Odvolali Chrbeta, rezort povedie Mikolaj

Ivan Gašparovič odvoláva Jána Chrbeta z postu ministra
Ivan Gašparovič odvoláva Jána Chrbeta z postu ministra

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes odvolal z postu ministra životného prostredia Jána Chrbeta. Urobil tak po tom, čo jeho odchod z funkcie pre postup okolo kontroverzného predaja emisných kvót oxidu uhličitého navrhol premiér Robert Fico. Vedením ministerstva Gašparovič poveril ministra školstva Jána Mikolaja. Národniarom, ktorým podľa koaličnej zmluvy post patrí, meno Chrbetovho nástupcu zatiaľ neoznámili.

Mikolaj vyhlásil, že sa k spornej zmluve o predaji emisných kvót či jej prípadnému zverejneniu nebude vyjadrovať. "Bude nový minister niekedy v pondelok, utorok, ten povie všetko," povedal Mikolaj. Poverenie od prezidenta na vedenie ďalšieho ministerstva označil za úradný akt. "Nebudem preto reagovať na nič," doplnil.

Odvolaný šéf úradu Chrbet rozhodnutie premiéra prijal. "Ak premiér cíti čo i len kúsok nedôvery voči ministrovi, má konať," uviedol pred novinármi po svojom odvolaní. Zároveň poznamenal, že si nie je vedomý porušenia zákonov. "Necítim nijakú politickú prehru alebo politickú zodpovednosť za niečo, čo som neurobil," tvrdil.

Predseda vlády Chrbetovi ešte v utorok vytkol, že chcel kabinetu navrhnúť zrušenie kritizovanej zmluvy s americkou spoločnosťou Interblue Group o predaji kvót napriek tomu, že bol presvedčený o výhodnosti a transparentnosti kontraktu. Minister sa tak chcel podľa premiéra vyhnúť zodpovednosti za predaj.

Kontroverznú transakciu s emisnými kvótami kritizovala opozícia, podľa ktorej ich krajina predala lacnejšie než iné štáty. Predstavitelia opozície vytkli Chrbetovi aj to, že emisné limity ministerstvo ponúklo neznámej spoločnosti registrovanej v Spojených štátoch.

Chrbet sa stal ministrom vlani v auguste. Vo funkcii vystriedal nominanta SNS Jaroslava Izáka, ktorý musel odísť pre sporné prideľovanie dotácií z Environmentálneho fondu. Kabinet po výzve Fica nedávno opustil aj ďalší z troch nominantov SNS vo vláde, minister výstavby Marian Janušek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu