Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oslavoval sa Sviatok práce i vstup do EÚ

Májové oslavy v Liptovskom Mikuláši.
Májové oslavy v Liptovskom Mikuláši.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - V uliciach Liptovského Mikuláša sa dnes ozývala "pokroková" Pieseň práce i "európska" Beethovenova Óda na radosť.

V meste sa totiž najskôr oslavoval Sviatok práce a potom aj piate výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Premiér Robert Fico naznačil, že obe udalosti spolu súvisia. Bez členstva v EÚ by podľa neho Slovensko len ťažko čelilo svetovej hospodárskej kríze, pri ktorej rastú obavy ľudí, že prídu o prácu.

"Plynová a hospodárska kríza ukázala, že nie sme schopní takéto obrovské problémy prekonať sami. Sme ich schopní prekonať len vtedy, ak budeme spoločne postupovať v rámci Európskej únie," vyhlásil Fico pred asi tisíckou ľudí, ktorí prišli osláviť vstup krajiny do EÚ.

Premiér upozornil, že krízu nespôsobili obyvatelia Slovenska, ale špekulanti v Spojených štátoch amerických. Vláda vraj nesmie dovoliť, aby teraz ľudia na týchto špekulantov doplácali.

Kríze v Európe podľa Fica možno čeliť viacerými opatreniami, akým bolo napríklad zavedenie šrotovného, teda štátneho príspevku na kúpu nového vozidla výmenou za likvidáciu starého auta. Premiér pripomenul, že veľkým úspechom bolo tiež zavedenie eura.

"Sme v dobe, kedy sa Slovensko viac ako inokedy musí správať sociálne a vyjadrovať zaviazanosť voči ľuďom. Chcem sa vám úprimne poďakovať za každodenné pracovné úsilie, ktoré Slovensko v roku 2004 posunulo do politicky, ekonomicky a sociálne najsilnejšieho spoločenstva na svete, do EÚ," odkázal Fico občanom. Tvrdú prácu aj krátko predtým na oslavách Sviatku práce označil za "základ všetkých hodnôt".

Podobne ako v minulosti vyzval koalíciu a opozíciu v krajine k jednote v zahraničnopolitických otázkach. Tá bola podľa neho zreteľná práve pri vstupe Slovenska do únie. Neskôr však opoziční zástupcovia údajne "podkopávali" predstaviteľov koalície napríklad pri zavádzaní eura alebo ratifikácii lisabonskej zmluvy. Tento dokument má zreformovať pravidlá fungovania inštitúcií rozšírenej únie.

"Slovensko nepotrebuje, a ani si to nemôže dovoliť, malicherné a ukrivdené politické figúrky. Slovensko potrebuje sebavedomých lídrov mysliacich na slovenské národné záujmy. Vyzývam opozíciu, vráťme sa k jednote v zásadnej zahraničnopolitickej orientácii Slovenska," dodal Fico.

Na oslavách vstupu Slovenska do únie nechýbal ani prezident Ivan Gašparovič, šéf parlamentu Pavol Paška, ministri či ďalší zástupcovia Národnej rady. Neďaleko vyzdobeného námestia postávala štyridsiatnička s husto popísanou tabuľou, ktorou protestovala proti údajne skorumpovanej justícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu