Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obžalovali vojaka, ktorý na Cypre prešiel kolegu

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vojenská prokuratúra obžalovala slovenského vojaka, ktorý údajne vlani počas misie na Cypre autom prešiel svojho opitého kolegu.

Vodič totiž odmietol dohodu o vine a treste, ktorý mu navrhla prokuratúra. Napísal to dnes portál Aktuálne.sk s odvolaním na zástupcu hlavného vojenského prokurátora. Možnú výšku trestu portál neuviedol.

Zranenému slobodníkovi namerali po incidente, ktorý sa stal na ceste v priestoroch veliteľstva misie vo Famaguste, 4,3 promile alkoholu v krvi. Vojaka údajne prešiel jeho kolega služobným vojenským džípom v noci vlani vo februári. Zranený vojak mal vraj zlomené predkolenie, rebro, kľúčnu kosť a pomliaždený hrudník. Podľa portálu mu život zachránila zrejme nízka, približne dvadsaťkilometrová, rýchlosť pri náraze.

Podľa pôvodnej informácie si opitý vojak ľahol na cestu a zaspal na nej. Neskôr však začal vyšetrovateľom tvrdiť, že na ceste stál a šofér džípu sa mu zrejme neúspešne pokúšal vyhnúť. Po kolízii vodič údajne pokračoval ďalej v jazde. Oboch mužov armáda z mierovej misie OSN na Cypre po incidente stiahla.

V zahraničných vojenských misiách majú slovenskí vojaci zakázané piť alkohol, napriek tomu však armáda už v minulosti riešila niekoľko takýchto prípadov.

Slovensko má na Cypre v misii približne dve stovky vojakov. Od augusta 1974 je ostrov v Stredozemnom mori rozdelený na dve časti - Cyperskú republiku a medzinárodne neuznanú Severocyperskú tureckú republiku. Slovenská misia tam od mája 2001 stráži prímerie medzi cyperskými Grékmi a Turkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu