Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia chce vyzvať NBÚ, aby preveril Blanárika

František Blanárik
František Blanárik

BRATISLAVA - Opozícia sa po ďalšom neúspechu vo výbore na kontrolu NBÚ pokúsi v pléne parlamentu presadiť výzvu, aby NBÚ opäť urobil bezpečnostnú previerku svojmu šéfovi Františkovi Blanárikovi.

Dôvodom sú medializované informácie z pražského archívu bezpečnostných zložiek, že Blanárik možno spolupracoval s vojenskou kontrarozviedkou (VKR) bývalej ŠtB.

Na dnešnom rokovaní výboru uznesenie s výzvou na opätovnú previerku Blanárika neprešlo - podľa Pavla Freša z SDKÚ-DS boli štyria koaliční poslanci proti, jeden sa zdržal..„Je to dosť veľká hanba, je to situácia, v ktorej sme sa pokúsili poslednýkrát vyriešiť to za pomoci inštitúcie, ktorú kontrolujeme, boli sme odmietnutí touto koaličnou väčšinou," konštatoval Frešo a dodal, že nevie, či koalícia čaká, kým utrpí medzinárodná povesť NBÚ.

Podpredseda výboru Iván Farkas z SMK považuje za prvú lastovičku, že jeden koaličný poslanec sa zdržal hlasovania. „Práve na základe tohto signálu máme záujem predložiť túto otázku do pléna a uvidíme, aká bude odozva koaličných poslancov," povedal Farkas.

Predseda výboru Anton Korba zo SNS nepodporuje návrh, aby si dal Blanárik opäť urobiť previerku. „V tom spise, ktorý som si prečítal, nie sú tak závažne veci, ktoré by ma viedli k tomu, aby som takto zahlasoval," povedal Korba. Podľa predsedu výboru v materiáloch, ktoré si o možnom udávaní prečítal, nevidel, že by Blanárik niekomu ublížil. „Divné je, že je vedený ako dôverník, možno boli niektorí vojaci vedení ako dôverníci a ani o tom nevedeli," uviedol Korba.

František Blanárik po rokovaní výboru opäť odmietol, že by v minulosti spolupracoval s vojenskou kontrarozviedkou a donášal na kolegov. Na novinársku otázku, čo hovorí na informáciu, že sa sám dobrovoľne prihlásil do kontrarozviedky, sa Blanárik usmial a odpovedal otázkou „Sám?“ Keď ďalší novinár dodal "máte záujem o prácu vo VKR, tak je to napísané v jednom zo spisov,“ Blanárik poznamenal „vy ste čo chceli byť voľakedy? Traktoristom, pilotom, lekárom." Dodal, že nikdy nenapísal ani nepovedal, že by chcel pracovať pre kontrarozviedku a prečo je to napísané v spomínanom dokumente, to sa treba podľa Blanárika spýtať niekoho iného, toho, kto to písal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu