Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozsudok nad boržovcami vynesie súd v utorok

Dušan B.
Dušan B.

KOŠICE – Rozsudok v kauze Dušana B., prezývaného Borža, a ďalších siedmich „boržovcov“ obžalovaných z troch vrážd a ďalších trestných činov vynesie trestný senát Krajského súdu v Košiciach v utorok.

Senát o tom rozhodol na dnešnom pojednávaní uznesením po tom, čo si vypočul obžalovaných, ktorí si uplatnili právo na posledné slovo. Tohto práva sa vzdal jediný obvinený Radko B. Ostatní uviedli, že sú nevinní a žiadali súd, aby ich oslobodil spod obžaloby. Obžalovaní, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, dnes požiadali senát, aby ich prepustil na slobodu.

Podľa obžaloby Dušan B. sa dopustil dvoch vrážd, pričom mal zorganizovať vraždu údajného bossa konkurenčnej skupiny Karola Kolárika, Jozef T., je obžalovaný z vraždy, ku ktorej malo dôjsť v martinskom bare Alpia a zo spoluúčasti na príprave pokusu vraždy, ostatní obžalovaní „boržovci“ - Peter K., Radko B., Rastislav V., Jozef S., Marián P., a Peter F. sa mali formou spoluúčasti dopustiť pokusov trestného činu vraždy a ďalších násilných trestných činov.

Podľa prokuratúry mali násilnú trestnú činnosť páchať ako organizovaná zločinecká skupina, čo však všetci obžalovaní popierajú. Prokurátor vo svojej záverečnej reči žiada pre Boržu výnimočný trest odňatia slobody v hornej hranici trestnej sadzby a pre Jozefa T. druhý výnimočný trest v polovici trestnej sadzby a pre výkon trestu požaduje ich zaradenie do tretej nápravnej skupiny. Pre ostatných šiestich obžalovaných požaduje rôzne úhrnné tresty podľa trestného zákona.

Proces s „boržovcami“ sa začal v januári 2003 a považujú ho za dosiaľ najzávažnejší v súvislosti s bojom orgánov činných v trestnom konaní proti organizovanému zločinu na východnom Slovensku. Vyšetrovací spis má približne 10 000 strán a v priebehu dvoch rokov vystúpilo pred trestným senátom niekoľko desiatok svedkov a súdnych znalcov, pričom sudcovia museli preštudovať približne 150 písomných svedeckých výpovedí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu