Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horeli Tatry, zasahoval aj vrtuľník

BRATISLAVA/POPRAD - Tatranský región postihli včera popoludní dva lesné požiare. Plamene zasiahli niekoľko stoviek metrov štvorcových lesa v Bachledovej doline v Ždiari a v Lopušnej doline vo Svite. Oheň sa napokon podarilo skrotiť. Prispeli k tomu aj systém technického zasnežovania a vojenský vrtuľník s bambi vakom.

Hlásenie o lesnom požiari v Ždiari dostali hasiči krátko po 14:00. Na likvidáciu lesného požiaru tu hasiči využili systém technického zasnežovania v miestnom lyžiarskom stredisku v Bachledovej doline, čím sa výrazne urýchlil transport vody na miesto požiaru. Aj vďaka tomu sa požiar nerozšíril do neďaleko stojaceho lesa. Na noc zostali v Ždiari už len dobrovoľní hasiči, ktorí budú monitorovať požiarovisko. "Len vďaka rýchlemu zásahu a pomoci obce sa požiar nedostal do väčších rozmerov,“ uviedol riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch.

V Lopušnej doline hasiči do 21:00 hasiči lokalizovali lesný požiar, ktorý zasiahol plochu približne desiatich futbalových ihrísk. Hlásenie o požiari dostali po 15:00. Hasiči ocenili najmä rýchly zásah armádneho vrtuľníka, ktorý s bambi vakom zalieval požiarovisko zo vzduchu.

Príčina požiaru v Ždiari sa stále vyšetruje. V Lopušnej doline vo Svite bolo príčinou vzniku požiaru pravdepodobne neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom. Riaditeľ popradských hasičov však nevylúčil ani úmyselné vypaľovanie trávy. V pondelok ráno dokončia hasiči úplnú likvidáciu požiaru v Lopušnej doline.

Lesné požiare v Ždiari a vo Svite likvidovali profesionálni hasiči z Popradu, Kežmarku, Starej Ľubovne a Kežmarku a desiatky dobrovoľných hasičov z Lučivnej, Šuňavy, Svitu a zo Ždiaru.

Požiare vo Vysokých Tatrách, z ktorých až 300 hektárov v roku 2004 zničila víchrica, ušetrili lesy len počas minulého roka. V rokoch 2005 až 2007 horelo vo Vysokých Tatrách najmenej 23-krát, riziko požiaru je po ničivej veternej kalamite podľa odborníkov vraj stále veľké.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu