Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sereďský kaštieľ bol dostatočne zaistený, tvrdí mesto

Kaštieľ v Seredi
Kaštieľ v Seredi

SEREĎ – Neznámy páchateľ v stredu večer podpálil klasicistický kaštieľ v Seredi, podľa stanoviska mesta bol však objekt dostatočne zaistený.

„Vstup do kaštieľa je od minulého roka zabezpečený mrežami a pravidelne ho kontroluje mestská polícia,“ uviedol zástupca primátora Serede Peter Rampašek. O zavedení stálej strážnej služby objektu neuvažujú. Páchateľ do kaštieľa vnikol cez nedávno zrekonštruovanú vrchnú časť, podľa Rampaška vedel, čo robí. „Podpálil strešné trámy, ktoré mohli spôsobiť požiar celého objektu.“

Požiar strechy kaštieľa bol na operačné stredisko nahlásený v stredu o 16:19, hasičom z Galanty a Serede sa ho podarilo zlikvidovať o 18:40. Mestu Sereď ako vlastníkovi objektu vznikla škoda približne 33 194 eur, pričom kaštieľ bol poistený. Ako uviedol krajský policajný hovorca Ľuboš Homola, okolnosti a príčiny požiaru zisťuje vyšetrovateľ. Ak sa preukáže cudzie zavinenie, polícia začne trestné stíhanie.

Klasicistický kaštieľ v Seredi vznikol na bývalom opevnení Vodného hradu Šintava v roku 1841. Archeologický výskum na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia odhalil základy Šintavského hradu spred 13. storočia. Objekt je v súčasnosti opustený a chátra. Mesto sa už niekoľko rokov snaží nájsť kupca, ktorý by kaštieľ komplexne zrekonštruoval. Na záchrane pracuje aj občianske združenie Vodný hrad, ktorého členovia plánujú vybudovanie galérie v podzemných priestoroch kaštieľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu