Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kauzu lúpežných policajtov opäť odročili!

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Obhajoba namietala prokurátorku pre zaujatosť a preto senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes nemohol uzavrieť dokazovanie a nariadiť záverečné reči v kauze expolicajtov Miroslava J. a Róberta P., obžalovaných z lúpežných prepadnutí rodičov futbalistu Vratislava Greška a rodiny banskobystrického advokáta Jána Smetanu.

Sudca odročil pojednávanie na máj a dovtedy by sa námietka mala procesne uzavrieť.

Senát sa na pojednávaní oboznámil s videozáznamom z obhliadky miesta lúpeže v dome advokáta Jána Smetanu v Banskej Bystrici. Práve na základe videa obhajoba námietku podala. Prokurátorka Generálnej prokuratúry Eva Mišíková však odmietla názor obhajoby, že je zaujatá len preto, že sa s poškodeným advokátom pozná viac ako 30 rokov a tyká si s ním.

Sudca pripustil ďalšie listinné dôkazy, ktoré prezentovala prokurátorka, obhajoba a obžalovaný Miroslav J. Ten sa sústredil predovšetkým na spochybňovanie výpovedí a tvrdení korunného svedka, bývalého trenčianskeho kukláča Juraja Roszíka. Zároveň dokladmi preukazoval, že po odchode z polície až do zadržania sa živil podnikaním a bol zamestnancom istých firiem. Róbert P. sa na pojednávaní nezúčastňuje.

Podľa obžaloby Miroslav J. spolu s Róbertom P. a bývalým kukláčom Roszíkom spáchali dve dokonané ozbrojené lúpeže a jeden lúpežný pokus. V marci 2004 prepadli rodičov futbalistu Vratislava Greška v Tajove pri Banskej Bystrici. Vo februári 2005 atakovali rodinu banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Trio lupičov-policajtov spáchalo aj pokus lúpeže v decembri 2004, keď sa tri razy snažili vniknúť do rodinného domu v Kalnej nad Hronom, ale nepochodili. Roszíka, ktorý spolu s Róbertom P. a Róbertom Červeňanom sa podieľal na vražednom útoku na podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky, v tomto prípade nesúdia. K útoku na Kubašiaka i k lúpežiam sa priznal a s prokurátorom sa dohodol na treste 8,5 roka väzenia a pokute 1 659,69 eur (50 tisíc korún). V prípade lúpeží vystupuje ako korunný svedok obžaloby rovnako ako v kauze Kubašiakovej vraždy.

Obžalovaní Miroslav J. i Róbert P. popierajú účasť na lúpežiach. Tvrdia, že Roszík si všetko vymyslel, aby sa zachránil. Róberta P. v roku 2007 odsúdili za vraždu Kubašiaka na 25 rokov väzenia.

Očakáva sa, že na ďalšom pojednávaní odznejú záverečné reči a senát vyhlási rozsudok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu