Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za útok nožom na sesternicu dostala 15 rokov!

(Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Na pätnásť rokov odňatia slobody za pokus zločinu vraždy odsúdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 50-ročnú Vlastu Kelementovú zo Stredných Plachtiniec v okrese Veľký Krtíš.

Odvolací súd vyhovel prokurátorovi, ktorý namietal rozhodnutie prvostupňového senátu. Ten Kelementovú za útok nožom na sesternicu uznal za vinnú z ublíženia na zdraví a vymeral jej osem rokov väzenia.

K udalosti došlo 15. decembra 2007 večer v rodinnom dome v Modrom Kameni. Rozvedená Vlasta Kelementová prišla vrátiť sesternici peniaze a doniesla aj červené víno od svojho druha ako „vianočné“ pre domáceho pána Zoltána. Ten chystal na dvore drevo na kúrenie a medzitým chodil dnu odpiť si z vína. Ženy sedeli v dome a rozprávali sa o tom, že sesternica z Plachtiniec chce odísť do Galanty, kde si našla zamestnanie. Potom si kúpili pollitrovku borovičky a neskôr litrovku. Do inkriminovaného dňa medzi nimi k podobnému konfliktu nedošlo, hoci sa stretávali a spolu si vypili v priemere dvakrát mesačne.

Poškodená 55-ročná sesternica pri popíjaní napadla a zranila nožom svojho životného druha, ktorého sa zastala obžalovaná Vlasta. Medzi ženami došlo k hádke a obžalovaná potom napadla nožom sesternicu. Zasadila jej sedem rán, z toho tri boli do hrudníka a zasiahli bránicu, pľúca a pečeň. Napadnutá žena prežila iba preto, že zasiahla záchranná služba, ktorá prišla pomôcť jej manželovi. Kelementová vyhlásila, že sa necíti byť vinná. V čase skutku bola opitá a na nič sa nepamätá. Znalci u nej odhadli hladinu alkoholu na 3, 3 až 4 promile, čo sa považuje za smrteľnú dávku. Opitá bola i napadnutá sesternica, ktorej zistili viac ako dve promile alkoholu.

Okresný súd za útok nožom odsúdil Kelementovú na osem rokov. Odvolala sa a žiadala znížiť trest, pretože sa nepreukázal úmysel, potrebný pri trestnom čine vraždy. Dôvodila i tým, že manželovi napadnutej sesternice privolala záchranku a poskytla mu prvú pomoc. Odvolávala sa i na to, že ovládacie schopnosti mala ovplyvnené vysokou hladinou alkoholu a pomáhala pri objasňovaní prípadu. Odvolací súd však jej dôvody neprijal a vyhovel prokurátorovi. Kelementová podľa súdu spáchala tzv. spontánny a nie premyslený pokus vraždy. Svedčil o tom rozsah poranení a intenzita útoku.

Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu. Kelementová sa musí podrobiť aj protialkoholickému liečeniu a nahradiť škodu dvom zdravotným poisťovniam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu