Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bugár, Nagy a Gál odchádzajú z klubu SMK

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Bývalý predseda Strany maďarskej koalície Béla Bugár a ďalší dvaja poslanci tejto opozičnej strany dnes oznámili, že vystupujú z jej poslaneckého klubu.

Dôvodom je nesúhlas s krokmi súčasného vedenia strany na čele s predsedom Pálom Csákym, ktorý sa do čela SMK dostal v roku 2007. Poslanecký klub SMK tak bude mať 16 poslancov. Minulý týždeň sa členstva v SMK vzdal poslanec Zsolt Simon.

Okrem Bugára z poslaneckého klubu SMK vystúpili aj László Nagy a predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Gábor Gál. Na rozdiel od Simona, ktorého minulý týždeň nasledovali dve desiatky regionálnych politikov strany, však zostávajú členmi SMK.

"Je to upozornenie, že strana stráca svoju dôveryhodnosť. (...) Je problém v štýle vedenia politiky," poznamenal Bugár, podľa ktorého by vedenie malo členov strany spájať a nie rozdeľovať. Upozornil pritom na kritiku Csákyho voči odchádzajúcim členom SMK. Bugár nevylúčil návrat do poslaneckého klubu SMK, ak sa zmení štýl politiky strany.

Práve Csáky prekvapivo vystriedal Bugára na čele SMK. Podľa niektorých politológov sa tým v strane presadilo radikálnejšie krídlo, ktoré v strane reprezentuje jej podpredseda Miklós Duray. Ten v minulosti viackrát hovoril o autonómii pre polmiliónovú maďarskú menšinu na juhu krajiny.

Vnútrostranícke konflikty sa nevyhli ani zvyšným dvom parlamentným opozičným stranám. Spory v SDKÚ-DS a KDH tiež viedli k odchodu niekoľkých členov z ich poslaneckých klubov. Popularita trojice niekdajších vládnych strán dlhodobo výrazne zaostáva za Smerom-SD premiéra Roberta Fica. Smer-SD sa podľa prieskumov teší preferenciám nad 40 percent, čo by pre stranu znamenalo výrazne lepší výsledok než v parlamentných voľbách v roku 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu