Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Štefanova sa sotva podarí odvolať, tvrdí politológ

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA – Opozícia sa dnes v parlamente pokúsi odvolať ministra výstavby Igora Štefanova. Dôvodom je nástenkový tender. Nemá však dostatok hlasov a ĽS-HZDS, ktorá síce tender kritizovala, ministra nepotopí, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.

Poslanci za ĽS-HZDS sa podľa neho buď nezúčastnia na hlasovaní alebo nebudú hlasovať za odvolanie nového ministra. „To je na 100 percent vylúčené. Znamenalo by to vývoj, ktorý by teoreticky mohol viesť až k rozpadu vlády. To si Mečiar nemôže dovoliť v tejto situácii,“ povedal pre topky.sk politológ.

Opozícia podľa neho hlasovanie využije len na to, aby poukázala na nekalé praktiky okolo tendra. „Pre vládnu koalíciu to bude veľmi nepríjemné a Mečiar sa zrejme bude od Štefanova dištancovať. Ale určite nepodporí odvolanie,“ dodal.

Štefanov je prvým ministrom v histórii Slovenska, ktorý bude čeliť parlamentnému odvolávaniu sedem dní po vymenovaní. Opozícia chce zosadiť Štefanova, lebo nie je spokojná, že Mariana Januška nahradil na ministerskej stoličke človek, ktorý je tiež zapletený do nástenkového tendra. Mečiar označil nástenkový tender za klientelizmus ako Brno a Londýn.

Tender preveruje aj Európska komisia, ktorá minulý týždeň začala konanie voči Slovensku pre porušenie Zmluvy o zriadení Európskeho spoločenstva. Prípad môže skončiť na Európskom súdnom dvore, Slovensku hrozí, že príde o eurofondy.

„Každý vie, že s eurofondami sa v EÚ všeobecne narába korupčným spôsobom, určité skupiny na nich zbohatli a bohatnú,“ tvrdí politológ Ivo Samson. V nových krajinách EÚ je korupcia podľa neho ešte vážnejším problémom.

„Ak v starých krajinách EÚ je korupcia skôr odchýlkou od normy, v nových krajinách je korupcia stále ešte skôr normou. Ministerstvo, ktoré má na starosti rozdeľovanie tak veľkých finančných prostriedkov, je korupcii (prihrávaniu ´kšeftov´ svojim) vystavené niekoľkonásobne viac,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu