Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Útulok so 130 bezdomovcami v Košiciach končí

BRATISLAVA - Najväčšie košické krízové centrum pre bezdomovcov, rodiny s deťmi a ďalších sociálne odkázaných obyvateľov koncom mesiaca zavrú.

V útulku je 130 ľudí, nové priestory zatiaľ vedenie centra nenašlo. Obyvateľom útulku tak hrozí, že opäť skončia na ulici, povedal jeho riaditeľ Peter Gombita. Na prevádzku útulku v budove, ktorá patrí mestu, totiž samospráva údajne nemá peniaze.

"Ľudia sa rozídu po kanáloch, schodiskách, pôjdu na stanicu či do parkov, ubytovanie sa pokúsime nájsť aspoň pre rodiny s deťmi," uviedol Gombita z neziskovej organizácie Oáza - nádej pre nový život. Útulok mali pôvodne zrušiť už v marci, mesto však povolilo využívanie budovy aj v apríli.

"Zavretie útulku nesúvisí s finančnou krízou, jeho prevádzka bola vopred obmedzená na zimné obdobie," povedala hovorkyňa magistrátu mesta Lucia Mihoková. Mesto zatiaľ podľa nej neuvažuje o zavedení celoročnej prevádzky útulku, keďže v súčasnosti financuje iné podobné zariadenia.

V priestoroch budovy, patriacej mestu, existovalo krízové centrum pre matky s deťmi s celoročnou prevádzkou od roku 2003. Centrum však vo februári odišlo do iných priestorov, v budove vzápätí zriadili útulok.

Podľa Mihokovej však s návrhom na zrušenie útulku prišla aj mestská časť, v ktorej sa útulok nachádza. Samospráve prekážalo, že v útulku je umiestnených viac ľudí, ako je jeho kapacita.

Pomoc obyvateľom zariadenia zatiaľ neponúka ani samospráva Košického kraja. Problém bezdomovcov by malo podľa hovorkyne krajskej samosprávy Zuzany Bobrikovej riešiť najmä mesto, kraj navyše na chod niektorých útulkov prispieva.

Nezisková organizácia Oáza - nádej pre nový život v súčasnosti nemá vlastnú budovu. V prípade finančnej pomoci zo strany mesta či kraja však chce poskytnúť svojich pracovníkov na zabezpečenie chodu útulku, poznamenal Gombita.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu