Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sokol sa chce po abdikácii venovať chorým a mládeži

Ján Sokol
Ján Sokol

TRNAVA – Pápež Benedikt XVI. dnes prijal abdikáciu arcibiskupa Jána Sokola a za jeho nástupcu vymenoval doterajšieho správcu farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze a redemptoristu Róberta Bezáka.

Až do vysvätenia Bezáka však ostane vo funkcii Sokol. "Ešte pokračujem vo funkcii, pravdepodobne mesiac-dva, neviem, ako dlho to bude trvať,“ uviedol Sokol pre novinárov po dnešnej ceremónii v Katedrále sv.

Jána Krstiteľa v Trnave. Aj po abdikácii sa však bude naďalej venovať niektorým svojim aktivitám ako emeritný arcibiskup. "Budem navštevovať chorých ľudí, chodiť medzi mládež, robiť duchovné obnovy. Oddychovať budem až v hrobe,“ uviedol Sokol. Podľa svojich slov sa chce angažovať aj v trnavskom Univerzitnom pastoračnom centre.

Ján Sokol požiadal pápeža o uvoľnenie z funkcie arcibiskupa z dôvodu dosiahnutia veku 75 rokov v súlade s kánonickým právom. Narodil sa 9. októbra 1933 v Jacovciach. Za kňaza bol vysvätený 23. júna 1957. Biskupskú vysviacku prijal 12. júna 1988. Za arcibiskupa bol vymenovaný 26. júla 1989.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu