Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SMK chce zrušiť poplatky za odňatie poľnohospodárskej pôdy

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície chce zrušiť poplatky za odňatie poľnohospodárskej pôdy, na ktorých by sa mali stavať fabriky či domy a byty.

Poslanci za SMK Iván Farkas, József Berényi a László Miklós navrhli v novele zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, aby odvody za vyňatie poľnohospodárskej pôdy na stavebné a iné nepoľnohospodárske zámery sa neplatili od júla tohto roka.

Podľa navrhovateľov by malo ísť o dočasné opatrenie, ktoré by malo zmierniť dopady hospodárskej krízy v regiónoch s vysokou bonitou poľnohospodárskej pôdy.

"Priepastné regionálne rozdiely najmä v čase krízy je možné riešiť len rozvojom zaostalých regiónov investíciami na zelenej lúke a zvyšovaním zamestnanosti, pričom prvým krokom k úspechu je vytvorenie vhodných podmienok pre investorov," napísali do dôvodovej správy k novele.

Štát nepríde o veľa peňazí, ak poplatky nebudú, tvrdí SMK. Podľa opozičných poslancov nepatrný výpadok v štátnom rozpočte vyváži pozitívny vplyv na regióny, v ktorých je najhodnotnejšia poľnohospodárska pôda.

Parlament by sa mal návrhom začať zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 15. apríla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu