Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Počias sviatkov pridajú vlaky aj autobusy

ŽILINA - Železnice i niektorí autobusoví prepravcovia očakávajú v období Veľkej noci tradične zvýšený záujem cestujúcich, a preto posilnia viaceré spoje.

Zo železničných staníc vypravia tri desiatky posilových vlakov, na cestách pribudne autobusov, ktoré spájajú Slovensko napríklad s Českom či Švajčiarskom. Vyplýva to z informácií železníc a prepravcov. Od štvrtka by mala zhustnúť tiež premávka na diaľniciach a cestách.

"Posilové vlaky budú jazdiť od stredy 8. apríla do stredy 15. apríla. O mimoriadne vozne posilníme aj pravidelné vlaky InterCity, expresné vlaky, rýchliky, zrýchlené a osobné vlaky," poznamenal Miloš Čikovský, riaditeľ odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko.

Posilové vlaky vypravia napríklad na hlavnej trati Bratislava-Žilina-Košice. Pribudnú tiež vlaky na tratiach, ktoré spájajú hlavné mesto s Prievidzou, Banskou Bystricou, Štúrovom, Humenným či Liptovským Hrádkom. Mimoriadny spoj bude premávať i medzi Prahou a Košicami či Trenčianskou Teplou a Nitrou.

Aj niektorí autobusoví prepravcovia sa chystajú posilniť časť svojich liniek. "Sme pripravení pružne zareagovať a podľa záujmu cestujúcich posilniť jednotlivé spoje. Chystáme napríklad posilový spoj zo Švajčiarska," dodala Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines. SAD Žilina podľa svojej hovorkyne Ivany Strelcovej v nasledujúcich dňoch pridá autobusy na linke Brno-Žilina.

Značný nápor počas veľkonočných sviatkov zrejme zažijú i slovenské diaľnice a cesty. Tisícky Slovákov sa totiž vyberú na návštevu príbuzných či priateľov aj do vzdialenejších miest a obcí, alebo budú cestovať na hory za jarnou lyžovačkou. S dopravnými problémami bude treba počítať hlavne na výpadovkách veľkých miest alebo v Považskej Bystrici, kde stavajú diaľnicu.

"Vo štvrtok budú prázdniny, tak si niektorí ľudia zoberú asi dovolenky a vyrazia na cesty už v tento deň. Je klasika, že doprava zhustne napríklad v Bratislave, v okolí Nitry alebo v Považskej Bystrici," upozornil Vladimír Michal zo Stella Centra, ktoré mapuje dopravnú situáciu.

Výraznejšie problémy neočakáva na hraniciach s Ukrajinou. Podľa neho si ľudia počas sviatkov odpustia nákupnú benzínovú turistiku, takže čakacie doby by sa predlžovať nemali.

Cez Veľkú noc tradične pribúda na cestách aj policajných hliadok, ktoré si všímajú napríklad dodržiavanie rýchlosti či používanie bezpečnostných pásov. Policajti zvyknú tiež kontrolovať, či motoristi nešoférujú pod vplyvom alkoholu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu