Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Rakúske kontroly: Necitlivé, ale zákonné

Autobus MHD do Hainburgu
Autobus MHD do Hainburgu

LUXEMBURG - Rakúske policajné kontroly slovenských autobusov z konca marca, ktoré vyvolali vlnu nevôle, boli necitlivé, avšak uskutočnili sa v medziach zákona. Novinárom to dnes povedala rakúska ministerka vnútra Maria Fekterová po stretnutí s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na okraj jednania v Luxemburgu.

Rakúska polícia kontrolovala cestujúcich z novej linky MHD medzi Bratislavou a neďalekým rakúskym mestom Hainburg.

Dôvodom podľa ministerky boli obavy rakúskych policajtov, že je autobus preplnený. "To bol ten dôvod. Bolo to len v ten prvý deň," podotkla. "Sľúbila som ministrovi, že v budúcnosti budeme v takýchto prípadoch citliví a že posilníme komunikáciu, pokiaľ budú kontroly," dodala.

Kontroly preťažených či preplnených autobusov budú pokračovať, to je vecou bezpečnosti na cestách a podobne je tomu podľa ministerky aj na Slovensku.

"Chápeme, že sa o tom na Slovensku intenzívne diskutovalo," uviedla. "Bolo to prevedené korektne, ale necitlivým spôsobom," povedala ministerka. "Nie je nutné robiť tri kontroly v jednom autobuse," podotkla. Kaliňák, ktorý proti postupu rakúskych úradov protestoval, dnešné stretnutie s ministerkou a jej vysvetlenie uvítal.

Autobusy bratislavskej MHD jazdia pravidelne do susedného Rakúska od mája 2008. Jazdili donedávna len do obce Wolfsthal tesne za hranice, nedávno sa však linka predĺžila až do Hainburgu. Práve pri prvej jazde, kedy cestovné bolo zdarma, sa uskutočnili kontroly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu