Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Na východe zadržali a odsúdili maďarského extrémistu

András G. Zobraziť galériu (3)
András G.

KOŠICE – Polícia na východe zadržala maďarského učiteľa Andrása G. (41). V nedeľu na oslavách 333. výročia narodenia Františka Rákocziho v obci Borža v trebišovskom okrese mával zástavou extrémistického maďarského združenia Národná stráž. Včera mu trebišovský okresný súd vymeral desaťmesačný podmienečný trest.

Zhromaždenie bolo pred kaštieľom v nedeľu o 15. hod. András G. vybral z auta Suzuki Swift s MPZ Maďarskej republiky zástavu s nápisom „Nemzeti örsereg“ (Národná stráž). Hnutie „Nemzeti örsereg“ (Národná stráž) sa verejne hlási k maďarskej verzii národného socializmu, tzv. „hungarizmu“ a spochybňuje územnú integritu Slovenska, Rumunska, Ukrajiny a Srbska. Symboly Národnej stráže sú na Slovensku zakázané.

Muž vlajku rozvinul, položil si ju na plece a vošiel s ňou do davu ľudí, ktorý stáli pred bustou Františka Rákocziho. Usporiadateľ podujatia muža vyzval, aby zástavu stočil a nevyvolával žiadny konflikt. Po tomto upozornení Arpád G. zástavu zvinul, naďalej ju však mal na pleci a sledoval podujatie.

Zadržaný Maďar nebol polícii neznámy. V novembri totiž pochodoval so skupinou 27 maďarských nacionalistov v uniformách Národnej stráže v neďalekom Kráľovskom Chlmci. Polícia vtedy obvinila 28 maďarských občanov z podpory extrémistických skupín. Stíhajú ich na slobode. Vyšetrovanie sa zatiaľ neskončilo. Slovenské orgány čakajú na právnu pomoc, ktorú si vyžiadali z Maďarskej republiky.

Maďarského učiteľa Arpáda G. umiestnili do policajnej cely s návrhom na jeho väzbu. Obvinili ho z prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad po dohode s prokurátorom ukončili v tzv. superrýchlom vyšetrovaní. Muža včera odsúdili na trest odňatia slobody v trvaní 10 mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky. Informovala košická policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu