Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Maďarič presadil financovanie STV a SRo zmluvami so štátom

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA – Stabilizovať financovanie verejnoprávnych médií a podporiť pôvodnú tvorbu majú zmluvy Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo) so štátom. Zavádza ich novela zákona o SRo, ktorú dnes schválila vláda.

Prvé zmluvy chcú uzavrieť na budúci rok, vždy na 5 rokov. Každoročne sa budú obnovovať dodatkom. Podrobné znenie zmlúv má minister kultúry Marek Maďarič predložiť vláde do konca septembra. Novela tiež umožní STV a SRo brať bankové úvery. Po pripomienkovom konaní z novely vypadli časti posilňujúce kompetencie Rozhlasovej rady a Rady STV.

Zmluvy so štátom majú okrem financovania pôvodnej tvorby zaistiť peniaze na investičné a iné účelové projekty a v prípade rozhlasu i na vysielanie do zahraničia - Radio Slovakia International. Návrhy zmlúv aj dodatkov generálni riaditelia STV a SRo predložia radám a so stanoviskom rád i ministerstvu.

Hospodárenie s peniazmi, ktoré STV a SRo dostanú na základe zmlúv so štátom, budú kontrolovať dozorné komisie a ministerstvo. Novela má platiť od septembra. Plán zaviesť zmluvy medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi predstavil Maďarič vláde koncom mája 2007. Zmluvy by sa nemali počas ich trvania meniť. Ich existencia by nemala znamenať vylúčenie štátnej podpory na špecifické programové projekty alebo na nové úlohy, zadané štátom, napríklad na digitalizáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu