Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Od soboty bude premávať MHD aj do Hainburgu

Nová linka bude premávať z Bratislavy do Hainburgu
Nová linka bude premávať z Bratislavy do Hainburgu

BRATISLAVA - Vycestovať za nákupmi, prácou či navštíviť svojich známych v rakúskom mestečku Hainburg an der Donau budú môcť od soboty aj pasažieri bratislavskej MHD.

Umožní im to predĺženie pravidelnej linky, ktorá v súčasnosti končí v prihraničnej obci Wolfsthal. Spojenie bude zabezpečovať Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorého predstavitelia dnes novú trasu predstavili.

Cesta autobusom MHD na linke 901 spod bratislavského Nového mosta po predĺžení na konečnú zastávku v Hainburgu zaberie približne 20 minút. Cestujúci zaplatí za jednosmernú jazdu na konečnú zastávku 1,50 eura (45,20 Sk), rovnako ako doteraz do Wolfsthalu, kam bratislavská mestská hromadná doprava začala premávať vlani v máji. Keďže Wolfsthal a Hainburg patria do tretieho tarifného pásma, nebudú na linke uznané predplatené cestovné lístky. Lístky si cestujúci môžu kúpiť u vodiča autobusu alebo v predajni pod Novým mostom. Podľa starostu Hainburgu Karla Kindla žije v meste, ktoré má takmer 6000 obyvateľov, takmer 500 Slovákov. "Je tu aj veľa Bratislavčanov, ktorí tu našli prácu," dodal.

Od predĺženia linky si bratislavský magistrát sľubuje väčší záujem cestujúcich. "Predpokladám, že tá linka bude za pol roka rentabilná," vyhlásil námestník primátora Milan Cílek, ktorý zároveň pripustil, že existujúce spojenie Bratislava - Wolfsthal výnosné nebolo. Hainburg patrí medzi obľúbené víkendové destinácie Bratislavčanov. Slováci tam chodia za nákupmi alebo za športom; v lete niektorí do Hainburgu zamieria na miestne kúpalisko. DPB chce prilákať aj cyklistov. "My k autobusu priložíme v sobotu, v nedeľu, príves na bicykle," dodal Cílek.

Dopravný podnik, ktorého jediným vlastníkom je mesto, uvažuje aj o ďalších cezhraničných projektoch. "V blízkej budúcnosti chceme rozšíriť portfólio lokalít (...) aj o maďarskú Rajku," poznamenal bez bližších podrobností primátor mesta Andrej Ďurkovský. V Rajke žije niekoľko stoviek Slovákov a hoci leží niekoľko kilometrov od Bratislavy, nezachádza do nej žiadny autobus a len malý počet vlakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu