Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

S extrémistami a nacionalistami nebudem spolupracovať, tvrdí Radičová

Iveta Radičová Zobraziť galériu (3)
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Prezidentská kandidátka Iveta Radičová nebude nikdy spolupracovať s tými, ktorí v spoločnosti šíria nenávisť, nevraživosť, extrémizmus a nacionalizmus. „S reprezentantmi takejto politiky nebudem spolupracovať. A tu naozaj poviem slovo nikdy,“ vyhlásila dnes Radičová na tlačovej konferencii.

Svet podľa nej nie je čiernobiely. „Nebola čierna bývalá vláda a biela súčasná vláda. Neboli skutky minulosti, ktoré všetky máme odsúdiť a vyzývať ich nositeľov, aby sa stiahli z politickej scény alebo posielať ich do väzenia,“ uviedla kandidátka.

Radičová chce vo svojej kampani ponúknuť hlavne vlastné sily a vystupovať pod svojím menom. "Nepotrebujem straníckych reprezentantov vo volebnej kampani, vediem ju ako Iveta Radičová. Nepotrebujem, aby ma viedli za ruku," reagovala na podporu konkurenčného kandidáta Ivana Gašparoviča zo strany lídrov Smeru-SD a SNS.

Dodala, že prezidentskú kampaň nechce viesť na základe koalično-opozičného konfliktu. "Toto nie sú parlamentné voľby," povedala s poukázaním na to, že v prípade svojho zvolenia ponúkla dialóg aj najsilnejšej vládnej strane. Radičová sa stále hlási tak k svojmu členstvu v SDKÚ-DS, ako aj k podpore opozičných strán, kampaň však robí podľa vlastných slov "ako osoba" a nepotrebuje tváre predsedov strán na billboardoch.

"Na opakované útoky a rozdeľovanie spoločnosti som odpovedala podaním ruky. Ruka bola odmietnutá so slovkom 'nikdy'," komentovala Radičová vyjadrenie premiéra z 13. marca. Dodala, že osobne neurobí takú chybu, aby sa vopred zriekla dialógu, keďže je to základný spôsob robenia politiky. Aj prezident Gašparovič podľa nej spolupracoval s vládou Mikuláša Dzurindu, pretože vo vzťahoch prezidenta a vlády je to do istej miery nevyhnutnosť. "To neznamená, že sa vždy dohodneme," povedala Radičová. "Ponúkam schopnosť kriticky pomenovať to, čo v spoločnosti nefunguje," doplnila.

Kritiku zo strany predsedu vlády Roberta Fica vníma Radičová ako "vážny vstup do prezidentskej predvolebnej kampane" a snahu o rozdeľovanie spoločnosti. Keď premiér 13. marca zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu, Radičová pôvodne očakávala, že bude k možnému odvolaniu ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Januška a nepríjemne ju prekvapilo, že bola zameraná najmä na kritiku jej osoby.

Odmieta tiež premiérov argument, že bola proti vzniku Slovenskej republiky. Pripomenula, že v roku 1991 mala rozpad Československa v programe len SNS, ešte aj HZDS bolo proti. "V roku 1991 si väčšina občanov SR neželala rozpad Československa. Aktivita, do ktorej som sa zapojila, nebola aktivitou proti vzniku štátu, ale za referendum," pripomenula s dôvetkom, že po vzniku Slovenskej republiky jej aktívne pomáhala a podieľala sa aj na jej demokratizácii.

Radičová odmietla vulgárne výrazy, ktoré sa podľa predsedu vlády Roberta Fica objavili na jeho adresu a adresu Ivana Gašparoviča na webovej stránke karikaturistu Shootyho. "Nemôžem za názory niekoho iného. Vyzývam ľudí, ktorí hrajú hry na internete, aby boli vtipní, ale nie vulgárni," dodala.

Radičová si myslí, že sa líši od iných kandidátov čistou politickou minulosťou, spôsobom robenia politiky a skúsenosťami v najdôležitejších oblastiach. Františka Mikloška si váži pre jeho principiálnosť, ale podľa nej ide o protagonistu jednoznačných konzervatívnych hodnôt. U Zuzany Martinákovej podľa nej nie je zrejmé, ako sa prikláňa alebo neprikláňa k vládnym rozhodnutiam. Nie je jej tiež zrejmý rozdiel medzi programom Martinákovej ako kandidátky na prezidenta a programom Slobodného fóra, ktorého je predsedníčkou.

Radičová sa v deň volieb po prvýkrát v tejto sezóne chystá na lyžovačku na Malinô Brdo. Voliť teda bude v Ružomberku. V lyžiarskom stredisku Malinô Brdo sa zúčastní na pretekoch telesne postihnutých lyžiarov, ktorým odovzdá aj ceny. Večer sa vráti do Bratislavy a v hoteli Bratislava bude čakať na výsledky volieb.

Zdroj: Topky.sk, TASR, SITA

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu