Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Testy zo slovenčiny dnes odštartujú maturity

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Deväťdesiatminútový test zo slovenčiny a slohová práca na vyžrebované témy dnes odštartujú kolotoč písomnej časti maturity na vyše 750 stredných školách. Skúšku dospelosti najmenej zo štyroch predmetov bude v tomto školskom roku skladať takmer 62.000 stredoškolákov.

Slovenčina a cudzí jazyk sú povinné, takmer dve tretiny školákov si pritom zvolilo angličtinu. Po písomnej časti, ktorá potrvá do konca týždňa, čaká maturantov v období od 18. mája do 5. júna ústna skúška. Písomná časť, ktorú tvoria štátom zadávané testy, je súčasťou maturity od roku 2005.

Novinkou tohto školského roku je zrušenie možnosti vybrať si z troch stupňov obťažnosti; výnimkou sú cudzie jazyky, kde si študenti mohli zvoliť náročnosť. Súčasťou písomnej časti je aj slohová úloha na štátom zadávané témy, ktoré okolo poludnia zverejní Slovenský rozhlas a takmer dve desiatky internetových stránok.

Po slovenčine nasledujú testy z jedného zo šiestich cudzích jazykov podľa výberu maturanta, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Náhradný termín pre tých, ktorí sa písomnej skúšky nemôžu zúčastniť, stanoví ministerstvo školstva neskôr cez týždeň.

Únik maturitných testov či prezradenie tém slohových prác, ktorý v minulosti sprevádzal skúšku dospelosti, by sa podľa ministerstva školstva nemal opakovať. Testy vyzdvihnú riaditelia škôl vždy ráno v deň konania skúšok, témy sa pred skúškami vyhlásia v rozhlase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu