Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za prehrešky proti slovenčine bude hroziť pokuta až 5 tisíc!

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Za prehrešky voči slovenčine budú úradom, ich zamestnancom, ale aj obyvateľom opäť hroziť pokuty. Vláda dnes schválila návrh ministerstva kultúry, podľa ktorého porušenie zákona o štátnom jazyku bude možné potrestať pokutou od 100 do 5000 eur (od 3013 do 150.630 korún).

Sankcie platili už v minulosti, zrušili ich však pred desiatimi rokmi. Ak novelu schváli parlament, bude platiť od augusta.

Proti pokutám sa vlani v hromadnej pripomienke postavilo asi 700 ľudí, ministerstvo však na nich trvá. Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) pokutu bude možné udeliť až po dvoch napomenutiach. "Bude dvakrát písomne oslovený, aby niečo odstránil, a ani keď dva krát to neodstráni, potom aj daný orgán navrhne pokutu," povedal novinárom Maďarič. Zavedenie pokút je podľa neho nutné aj preto, že zákon o štátnom jazyku sa vraj nedodržiava, čo vplýva na celkovú úroveň slovenčiny.

Zákon však naďalej umožní Čechom komunikovať so slovenskými úradmi vo svojom jazyku. Úrady tiež budú musieť prijímať dokumenty vydané v Česku. Ministerstvo tak novelu pozmenilo za základe hromadnej pripomienky aktivistov.

Maďarič tvrdil, že hlavným cieľom zákona je, aby si Slováci mohli oznamy a nápisy pre verejnosť prečítať po slovensky. Ministerstvo totiž údajne zaznamenalo viaceré sťažnosti ľudí na porušovanie zákona, hlavne na južnom Slovensku, kde žije početná maďarská menšina. Napríklad v niektorých obciach vraj úrady poskytli informácie len v jazykoch menšín.

V budúcnosti by za takéto konanie hrozila pokuta každému úradu a jeho zamestnancom, ľuďom či firmám, obciam, ktoré nemajú označenia ulíc v štátnom jazyku. Pokutu by mohli dostať aj policajti, vojaci, hasiči, súdy i reklamné agentúry alebo médiá. Všetky oznamy pre verejnosť, napríklad v predajniach či reštauráciách, budú musieť byť v štátnom jazyku, preklad v cudzom jazyku musí nasledovať až za slovenským textom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu