Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia zadržala 17 prevádzačov

BRATISLAVA - Polícia podľa ministerstva vnútra zadržala 17 prevádzačov, ktorí nelegálne prepravovali migrantov cez slovenské hranice. Dnes o tom informovala Vladimíra Hrebeňáková z komunikačného odboru ministerstva. Detaily zverejní hraničná a cudzinecká polícia na tlačovej konferencii popoludní.

V prípade dokázania viny prevádzačom hrozí niekoľkoročné väzenie podobne ako v prípade slovensko-čínskeho gangu, ktorého členov Špeciálny súd potrestal v pondelok.

Migranti pritom začali Slovensko po vstupe krajiny do schengenského systému bez hraničných kontrol koncom roka 2007 podľa informácií Úradu Vysokého komisára OSN obchádzať. Ochrana hranice s Ukrajinou, ktorá tvorí vonkajšiu hranicu Schengenu, sa totiž zvýšila. Utečenci z Ázie sa údajne skúšajú do krajín Európskej únie dostať hlavne cez Poľsko a Maďarsko.

Migranti podľa platných pravidiel nemôžu požiadať o azyl vo viacerých krajinách únie. Prevádzači na utečencoch údajne zarábajú tisíce eur. Špeciálny súd v pondelok uznal vinu väčšiny z 25-členného slovensko-čínskeho gangu, ktorý v rokoch 2003 až 2004 previedol cez hranice viac ako 60 migrantov.

Prípadom sa však bude zaoberať Najvyšší súd, pretože niektorí odsúdení sa voči verdiktu odvolali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu