Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vysoké Tatry: Víchrica poškodila aj tatranské lanovky a zjazdovky

VYSOKÉ TATRY – Víchrica a popadané stromy zničili na nepoznanie aj lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách. "Jamy a Jakubkova lúka to je úplná katastrofa,“ uviedol pre SITA technický riaditeľ 1. Tatranskej Ján Gavalier.

Zjazdovky prakticky neexistujú. Miesto nich sú tam pováľané stromy. Silný vietor vytrhával a vyvracal podpery, strhával nosné laná. "Na Jamách je zdemolovaná celá lanovka,“ spresnil Gavalier.

Lepšia situácia je na Štrbskom Plese, kde vietor zachytil spodnú časť lanovky, ale nenarobil až také vážne Mimo prevádzky sú aj lanovky Tatranských lanových dráh. Takmer celá trasa Pozemnej lanovej dráhy zo Starého Smokovca na Hrebienok, ako aj zjazdovka, je zahataná pováľanými stromami. Poškodené sú aj súpravy, ktoré v čase príchodu víchrice boli na trati, informoval SITA riaditeľ TLD Dušan Slavkovský. Víchor poškodil aj Kabínkovú lanovú dráhu medzi Tatranskou Lomnicou a Skalnatým Plesom. Zasiahnutá je dolná časť trasy.

"Boli sme sa hore pozrieť, sú tam popadané laná, ďalšie škody budú známe až neskôr,“ uviedol D. Slavkovský. Popadané stromy zavalili v spodnej časti aj zjazdovku.

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš aj napriek katastrofálnym škodám, ktoré víchrica napáchala verí, že zimná sezóna vo Vysokých Tatrách bude. "Pochopiteľne, určité straty budú, ale pevne verím, že Tatry obnovíme a budeme ich ďalej rozvíjať,“ uviedol J. Mokoš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu