Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Z bratislavského múzea ukradli drahokam za 250 000 Sk

Tu ležal štvrťmiliónový diamant.
Tu ležal štvrťmiliónový diamant.

BRATISLAVA - Z expozície Slovenského národného múzea v sobotu zmizol diamant za štvrť milióna korún! Zlodej polícii uniká a drahý kameň je zatiaľ "nezvestný".

Exponáty zmizli zo sklenenej vitríny, ktorá nie je zabezpečená kamerami ani zvukovou signalizáciou. "Diamant je vybrúsený do kruhu a má rozmery 8,3 x 4,6 milimetra. Je bezfarebný. Múzeum ho získalo v roku 1976 z finančnej správy," vraví riaditeľka Prírodovedeckého múzea Eva Nelišerová.

"Zatiaľ sme nenašli ani jeho fotografiu!" dodala. Zlodej si zrejme vyskúšal kvalitu diamantu, pretože na vrchnom skle vitríny policajti našli čerstvú ryhu dlhú približne 5 cm. Spolu s diamantom ukradol zlodej aj číry syntetický minerálny kameň, ktorý sa na diamant ponáša, ale má hodnotu iba asi tisíc Sk. Je možné, že využil chvíľu, počas ktorej odišiel dozorca na obed.

Vo chvíli krádeže bolo v múzeu takmer 40 návštevníkov, ktorým nedovolili odísť. Až do príchodu vyšetrovateľov sa však mohli voľne pohybovať po budove. "Za ten čas mohol zlodej diamant niekde skryť a neskôr si poň prísť," povedala Andrea Stuchlíková z Trenčína, ktorá bola v múzeu so synom Martinom (13). Oni dvaja sa ako jediní podrobili nielen osobnej prehliadke, ale aj rÎntgenovaniu žalúdka. Lekári však potom označili hľadanie diamantu týmto spôsobom za technicky nemožné a v rÎntgenovaní sa už ďalej nepokračovalo.

Zadržaní návštevníci dostali občerstvenie až po šiestich hodinách. Ich vypočúvanie trvalo do neskorých večerných hodín. "Prehliadka priestorov a návštevníkov múzea bola bezvýsledná," tvrdí policajná hovorkyňa Alena Toševová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu