Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dnes sa začína oficiálna kampaň k prezidentským voľbám

BRATISLAVA - Sedem kandidátov na post hlavy štátu môže od dnes spustiť oficiálnu predvolebnú kampaň. Uchádzači o prezidentskú funkciu majú počas nasledujúcich približne dvoch týždňov šancu oslovovať voličov prostredníctvom vystúpení v rozhlase či televízii. Časť kandidátov však už tradične čelila kritike, že kampaň rozbehla skôr. Prezidentské voľby sú naplánované na sobotu 21. marca, kampaň sa má skončiť 19. marca.

Najvyššie šance na víťazstvo má podľa doterajších prieskumov verejnej mienky terajší prezident Ivan Gašparovič, ktorého podporujú vládne strany Smer-SD a SNS. Dlhodobo ho podporuje asi polovica rozhodnutých voličov. Jeho najsilnejšou súperkou by mala byť kandidátka opozície, poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová.

O hlasy voličov sa budú uchádzať aj ďalší piati záujemcovia o prezidentský post - predsedníčka mimoparlamentnej strany Slobodné fórum Zuzana Martináková, dlhoročný poslanec František Mikloško, bývalá poslankyňa za Komunistickú stranu Slovenska a nezávislá kandidátka Dagmar Bollová, kandidát KSS Milan Sidor, a Milan Melník, ktorého podporuje vládna ĽS-HZDS.

Kandidáti majú počas kampane nárok na bezplatné vystúpenie vo verejnoprávnych médiách - Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase. Každý uchádzač môže využiť spolu jednu hodinu vysielacieho času. Podobné podmienky platia aj pre vystúpenia v súkromných médiách, na rozdiel od verejnoprávnych však súkromné za ne môžu žiadať úhradu. Celkovo by každý z kandidátov nemal vynaložiť na kampaň viac ako 132.775,68 eur (štyri milióny korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu