Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Figeľ prijal kandidatúru, Lipšic kandidovať nebude

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Eurokomisár Ján Figeľ prijal kandidatúru na post predsedu KDH. Potvrdil to dnes na tlačovej besede po rokovaní Rady KDH v Bratislave. Ako svojho nástupcu ho odporúča súčasný predseda Pavol Hrušovský.

O funkciu predsedu by sa podľa neho nemalo súťažiť, tento krok nemá strane škodiť, ale ju naopak zjednotiť. Ako povedal, výber Figeľa bol otázkou zhody a dohody, aj keď tá nebola ľahká. Hrušovský je presvedčený, že sa rozhodol najlepšie, ako mohol. Figeľ považuje kandidatúru za kombináciu kontinuity a zmeny.

Hrušovský a Figeľ spolu bojovali o funkciu predsedu hnutia v roku 2000. Hrušovský predloží straníckym orgánom na rokovanie aj novelu stanov hnutia, ktorých niektoré ustanovenia sú už prekonané. Termín snemu však Hrušovský ani Figeľ nechceli spresniť. Eurokomisárovi skončí funkčné obdobie 31. októbra, no ak bude zvolený, skončil by ho aj skôr. Podpredseda hnutia Daniel Lipšic, o ktorom sa hovorilo ako o protikandidátovi, sa o funkciu uchádzať nebude.

Či zostane podpredsedom, závisí od ďalších rokovaní. Jeho podmienkou zotrvania v hnutí sú noví ľudia, rešpektovaní odborníci, ktorí prídu do vedenia organizácie, a nové témy, ktorým sa budú venovať. To, či zostane podpredsedom on alebo Hrušovský, nechcel nikto konkretizovať. Na zasadnutí rady dnes riešili aj postoje hnutia k návrhom predkladaným do parlamentu.

Súčasné opatrenia považujú za nedostatočné, nezamestnaní stále pribúdajú. Hrušovský vidí dve riešenia - veľkú novelu zákonníka práce a zníženie odvodov. Tiež by bol za zrušenie niektorých nepotrebných štátnych orgánov, napríklad Fondu národného majetku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu