Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lúpežné prepadnutia v Petržalke spáchali malé deti!

BRATISLA - Šokujúcu sériu lúpežných prepadnutí vypátrali petržalskí policajti v tejto bratislavskej štvrti. Prepadnutia mali na svedomí deti vo veku 9 až 13 rokov, ktoré okrádali a bili svojich rovesníkov. Obete lúpeží mali 10, 11 a 12 rokov.

Novinárov o tom dnes informovala riaditeľka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v bratislavskej Petržalke Zuzana Novotná. Vzhľadom na to, že ide o maloletých páchateľov, ich trestné stíhanie je neprípustné a vyšetrovanie bolo zastavené, uviedla.

Štyri skutky, všetky vyhodnotené ako zločiny lúpeže spolupáchateľstvom, sa stali medzi 20. a 23. februárom. Páchatelia si svoje obete vyberali počas cestovania v mestskej hromadnej doprave. Vo všetkých prípadoch ich fyzicky napadli a následne im odcudzili mobilný telefón, prípadne finančnú hotovosť. 

Prvý prepad sa stal okolo poludnia 20. februára na Einsteinovej ulici v Petržalke pred obchodným centrom. "Fyzicky napadli 11-ročného chlapca," informovala. Najprv najstarší z trojice sotil a udrel chlapca do tváre tak, až mu začala tiecť krv z nosa a potom mu najmladší zobral z bundy mobil. "Spôsobili mu škodu v hodnote 30 eur," dodala. Druhý skutok sa stal 22. februára v podvečer na Panónskej ceste. Malí lúpežníci tam na zastávke MHD prepadli 11-ročného rovesníka. "Hodili ho na zem a všetci traja ho kopali do hlavy," povedala Novotná. Svojej obeti tak spôsobili na tvári modriny. "Počas útoku deväťročný páchateľ prehľadal vrecká obete, zobral mu peňaženku a mobilný telefón. Spôsobil mu škodu za 83 eur," uviedla. Hneď na ďalší deň popoludní trojica neďaleko priechodu pre chodcov na Jiráskovej ulici napadla 12-ročného chlapca. "Zobrali mu mobilný telefón a hotovosť 50 eur," povedala. Naposledy chlapci asi o pol hodiny neskôr za autobusovou zastávkou na Šustekovej ulici. Tam prepadli 10-ročného. Bili ho päsťami, kopali ho. Medzitým mu opäť najmladší z trojice prehľadal vrecká a zobral mu peniaze.

Novotná uviedla, že policajtom sa oplatila spolupráca so základnými školami, k objasneniu totiž prispeli aj informácie riaditeľky jednej z petržalských základných škôl. K činom sa mladí lúpežníci napokon priznali. Maloletí páchatelia boli zo sociálne slabších rodín, dvaja z nich boli bratia.

Nejde o "známe firmy", u všetkých ide o prvopáchateľstvo, uviedla Novotná s tým, že všetci traja sú problémovými žiakmi. Jeden z nich je záškolák, ďalší sa v škole dlhodobo prejavoval agresívne. K motívom ich konania Novotná uviedla, že cez jarné prázdniny sa dohodli, že budú robiť "LP-čky", čo v ich žargóne znamená lúpežné prepadnutia. "Desaťročný páchateľ povedal, že ho to ani nemrzí, že to urobil," informovala Novotná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu