Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko zatiaľ nevydá údajného čečenského teroristu

(Zdroj: SITA)

KOŠICE/BRATISLAVA - Slovensko zatiaľ nevydá do Ruska údajného čečenského teroristu Anzora Šadidoviča Čentieva. Najvyšší súd totiž podľa dnešného verdiktu Ústavného súdu porušil jeho ľudské práva, keď pripustil jeho vydanie do Ruska, kde mu môže hroziť mučenie.

Potvrdil to hovorca súdu Jozef Skybjak. Čentievovi hrozí trest, lebo sa vraj podieľal na atentáte v hlavnom meste Čečenska Groznom. Podobne Ústavný súd v minulosti rozhodol aj v prípade údajného alžírskeho teroristu Mustafu Labsího.

O vydaní bude opäť rozhodovať Najvyšší súd. "Vec sa mu vracia na ďalšie konanie," povedal hovorca Ústavného súdu. Čentievovi údajne hrozí trest smrti, lebo ešte v roku 2001 aj s ďalším údajným atentátnikom Alim Nurdinovičom Ibragimovom v Groznom vraj zavraždili dvoch pracovníkov orgánov ministerstva vnútra.

Rusko žiadalo o ich vydanie, keďže sú stíhaní pre trestný čin banditizmu a siahnutia na život vojenských osôb. Pritom ruská generálna prokuratúra ubezpečila slovenské úrady, že v prípade ich odsúdenia trest smrti nevykonajú.

Na Slovensko sa Čentiev i Ibragimov dostali pred rokmi nelegálne cez hranicu na východe republiky. Čentiev, ktorý na Slovensku požiadal o azyl, bol najprv v tábore pre utečencov v Medveďove, Ibragimov v policajnom tábore pre cudzincov v Sečovciach. Neskôr ich súd poslal do väzby.

Slovenské úrady zadržiavajú aj Alžírčana Mustafu Labsího, ktorého viaceré krajiny odsúdili za terorizmus. Labsí sa vyhosteniu vyhol žiadosťou o azyl, ktorú musí migračný úrad podľa nedávneho rozhodnutia bratislavského krajského súdu opäť posúdiť. Labsí si na Slovensku založil aj rodinu, v súčasnosti sa s ním však manželka rozvádza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu