Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Súkromné firmy postrážia vojenské objekty: Za 3,1 milióna

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška

BRATISLAVA - Ochrana nepotrebných vojenských objektov súkromnými firmami je podľa ministra obrany Jaroslava Bašku výhodnejšia, než keby budovy strážili vojaci alebo zamestnanci rezortu.

"Je to výhodnejšie aj preto, že tie objekty sú len do určitého obdobia, tam by sme mali problémy pri vyplácaní odchodného, odstupného. Takýmto spôsobom to bude strážiť tá spoločnosť, len kým sa toho nezbavíme," povedal Baška. Reagoval tak na informáciu, že tender na fyzickú ochranu viacerých objektov v správe ministerstva obrany (MO) vyhrali dve súkromné spoločnosti. Podobným spôsobom bolo aj doteraz zabezpečené stráženie objektov, ktoré už vojaci opustili. "My nerobíme nič nové," uviedol Baška. Zmluvu s firmami podľa Bašku uzatvorili na štyri roky.

Fyzickú ochranu viacerých objektov v správe MO budú robiť spoločnosti Trezor Slovakia a DUG. Rezort obrany za ochranu zaplatí spolu 3,1 milióna € vrátane DPH. Vyplýva to z Vestníka verejného obstarávania, ktorý vyšiel v piatok minulý týždeň. Spoločnosť Trezor Slovakia má za vykonanie zákazky dostať 0,9 mil. €, spoločnosť DUG 2,2 mil. €. Predpokladaná hodnota zákazky rezortom pri vyhlásení súťaže bola 99,5 mil. Sk (3,3 mil. €), konečná cena zákazky je nižšia o približne 0,2 mil. €. Kritériom na vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena. Zmluva bola uzavretá 29. januára. V ozname o výsledku súťaže nie je uvedené, ako dlho majú víťazi tendra služby poskytovať.

Firmy by mali zabezpečiť stráženie objektu v Malante, kasární Obrancov mieru v Nitre, kasární Bieľ, kasární kpt. Jaroša v Košice, kasární Bakova Jama, Šrobárových kasární v Košiciach a ďalších objektov na Devínskej Kobyle, v Perneku, Brestovanoch, Záľubici, Kežmarku a Bratislave.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu