Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Priecestie v Polomke je prehľadné, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (7)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Železničné priecestie v Polomke, na ktorom po zrážke vlaku s autobusom zahynulo 12 ľudí, nepatrí podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka medzi neprehľadné.

„To, čo som ja videl na mieste mi hovorí, že ta situácia nepatrí medzi tie neprehľadné“, uviedol minister v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa Kaliňáka mal vodič autobusu dobrý výhľad na úsek, z ktorého prichádzal vlak.

Odhadol, že po príchode k priecestiu vidí vodič doľava „súvislé koľaje rovné 300 metrov, kde potom vlastne idú za zákrutu, čiže ten výhľad tam jednoznačne je“. Príčinou zrážky podľa Kaliňáka nebola neprehľadnosť na komunikácii. „Príčina nehody je jasná, tá si myslím, že je jasná každému, pretože autobus na železničnom priecestí nemá čo robiť, nemá tam stáť, nemá tam zastaviť“, zdôraznil. Prečo k zrážke došlo by sme sa podľa Kaliňáka mali dozvedieť v priebehu niekoľkých týždňov, kedy budú známe prvé výsledky odborných expertíz.

Pred nehodami na priecestiach nás podľa ministra neochráni ani signalizačná technika. „Je to bohužiaľ vec, ktorá je viazaná na nejaké signály, čidlá, ktoré podliehajú chybám.“ Upozornil, že štatisticky dochádza k väčšiemu počtu nehôd na chránených priecestiach ako na nechránených. Bezpečnosť na komunikáciách závisí podľa Kaliňáka predovšetkým od dodržiavania pravidiel cestnej premávky. „Zákon hovorí jasne. Vodič nesmie zastaviť a stáť na železničnom priecestí a má dbať mimoriadnej opatrnosti, ako bezpečne tento prechod prejsť“, zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu