Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sporný videozáznam z policajného zásahu Maďari neprinesú

BRATISLAVA - Sporný videozáznam z policajného zásahu počas minuloročného futbalového zápasu v Dunajskej Strede predseda maďarského parlamentného výboru pre ľudské práva Zoltán Balog (Fidesz) na stretnutie so slovenskými partnermi neprinesie.

Povedal to novinárom po dnešnom spoločnom zasadnutí vedenia oboch výborov. Sporné video chcel premietnuť 2. februára pred rokovaním oboch výborov v Budapešti. Slovenskí poslanci to vtedy odmietli a po takmer trištvrte hodinovom čakaní odišli predčasne domov. Nové stretnutie je naplánované na 4. marca, poslanci sa stretnú v Bratislave.

"Žiadny materiál na premietanie so sebou neprinesiem,“ vyhlásil dnes Balog. Pripomenul, že všetky materiály, ktoré by obe strany považovali za dôležité, si pošlú ešte pred stretnutím. Podľa predsedu slovenského výboru pre menšiny Lászlóa Nagya (SMK) policajný zásah v Dunajskej Strede hlavný bod rokovania nebude. "Nevyhýbame sa tomu, ale existuje najmenej 20 otvorených otázok. Dunajská Streda je jednou z nich,“ povedal s tým, že slovenská strana žiaden videozáznam nepripravuje. Jedinou alternatívou podľa oboch partnerov je spoločné rokovanie.

Slovenskí poslanci odišli z pracovnej cesty v Budapešti po tom, ako maďarskí poslanci chceli premietnuť video z futbalového zápasu v Dunajskej Strede. Premietanie videozáznamu pri tom nebolo v dohodnutom programe, výbory mali hovoriť o situácii slovenskej menšiny v Maďarsku a maďarskej na Slovensku a realizácii základnej zmluvy medzi oboma krajinami. Tieto témy by mali dominovať aj najbližšiemu stretnutiu v Bratislave. Po tom, ako slovenskí poslanci odišli z pracovnej cesty v Budapešti poslal Balog Nagyovi novú pozvánku na schôdzku výborov. Aby sa predišlo ďalším nedorozumeniam, stretli sa vedenia výborov dnes aby dohodli program najbližšieho stretnutia.

Počas vlaňajšieho futbalového zápasu medzi DAC Dunajská Streda a bratislavským Slovanom prišlo k násilným stretom medzi fanúšikmi a políciou. Pri incidente sa vtedy zranilo viac ako 50 ľudí vrátane niekoľkých policajtov. Slovenský klub DAC prišlo podporiť aj približne 200 fanúšikov z Ferencvárosu Budapešť, ktorí sa dostali do stretu s mužmi zákona a fanúšikmi Slovana. Maďarská strana tvrdí, že polícia postupovala voči občanom Maďarskej republiky zbytočne tvrdo, slovenské ministerstvo vnútra to však popiera.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu