Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Starý Most chcú opraviť najneskôr do jesene 2010

BRATISLAVA - Autá budú môcť začať premávať cez bratislavský Starý most najskôr na jeseň budúceho roku.

Po rekonštrukcii mosta, ktorú plánuje magistrát mesta, budú môcť po ňom vozidlá jazdiť len v jednom smere. Súčasťou prác bude aj výstavba električkovej trate a vybudovanie chodníkov pre chodcov a cyklistov, povedal dnes novinárom primátor mesta Andrej Ďurkovský. V súčasnosti môžu most pre jeho zlý technický stav využívať len autobusy mestskej hromadnej dopravy.

"Na základe tej rekonštrukcie, ktorá je navrhnutá, sa dá urobiť smer pre automobily jedine z mesta do Petržalky," poznamenal splnomocnenec primátora pre dopravné systémy Tomáš Fabor.

Náklady na opravu odhadol Ďurkovský na 20 miliónov eur (602,52 milióna korún). Komplexná rekonštrukcia jedného z piatich bratislavských mostov, ktorú pôvodne navrhoval magistrát, by stála podľa neho najmenej 50 miliónov eur (1,5 miliardy korún). Zmenu plánov Ďurkovský odôvodnil nedostatkom financií pre dopady svetovej finančnej krízy.

"Počas vlastných prác na oprave je snaha nevylúčiť odtiaľ autobusovú dopravu," poznamenal Ďurkovský. Počas rekonštrukcie sa položia aj električkové koľaje do Petržalky. Podľa návrhu sa rozšíri chodník pre chodcov z 1,5 metra na tri metre.

Mesto predpokladá, že po vydaní stavebného povolanie a skončení prípravných prác sa začne so samotnou prestavbou tento rok v máji. Fabor odhadol, že most po obnove bude schopný prevádzky 25 až 40 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu