Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Banskobystrický kraj zažaloval štát o 303 miliónov

Milan Murgaš
Milan Murgaš

BÁNSKA BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podal žalobu na štát o vrátenie 303 miliónov korún (10,06 milióna eur), ktoré musí samospráva zaplatiť súkromnej firme za dlhy svojho domova sociálnych služieb v Detve. Povedal to dnes na zasadnutí krajského zastupiteľstva predseda kraja Milan Murgaš.

Zariadenie BBSK v minulosti prevzal od bývalého Krajského úradu v Banskej Bystrici, ktorý však o dlhoch samosprávu podľa Murgaša neinformoval.

"Budeme žiadať, aby ujmu, ktorá bola spôsobená Banskobystrickému kraju, musel sanovať štát," povedal Murgaš. Žalobu podľa neho župa podala v januári, nespresnil však, ktorý súd by sa ňou mal zaoberať. Dlh začal rásť ešte v roku 1997 nezaplatením faktúry za opravu domova sociálnych služieb v Detve a samospráva ho zdedila po presune majetku a kompetencií od krajského úradu v roku 2002. Ten podľa vedenia BBSK samospráve pohľadávku vyplývajúcu zo spornej zmluvy zatajil.

Podľa predchádzajúcich rozhodnutí súdov musí kraj zaplatiť súkromnej firme za neuhradenú faktúru zariadenia vo výške 300.000 korún (9958 eur) zmluvnú pokutu 303 miliónov korún. Aby sa BBSK vyhol exekúcii, zaplatil už bratislavskej firme Akus podľa vedúceho odboru financií BBSK Františka Vajsa 3,35 milióna eur (101 miliónov korún) a previedol na ňu majetok v hodnote 1,16 milióna eur (približne 35 miliónov korún). Zvyšné peniaze a majetok by mala samospráva uhradiť a previesť do konca roka 2010.

Župa sa snaží aj o obnovenie súdneho sporu o platnosť kontroverznej zmluvy. Podľa Murgaša využil kraj proti právoplatnému rozsudku mimoriadne dovolanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu