Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozor, termín daňového priznania sa blíži! Ako na to?

BRATISLAVA - Zúčtovanie dane môže vykonať aj zamestnávateľ, ak ho o to písomne požiadate do 16. februára 2009. Pokiaľ to nestihnete, budete si musieť podať daňové priznanie sami. Na to máte čas do konca marca, čaká vás však viac „papierovačiek“.

Firma vám nasledovne zistí, či ste v minulom roku zaplatili menej alebo viac daní. Daňový preplatok vám zamestnávateľ vyplatí najneskôr v aprílovej výplate v máji. Nedoplatok vám zamestnávateľ stiahne z platu do konca roka 2009, možné je ho zaplatiť aj v splátkach. Nedoplatok do 3,32 € (100 Sk) zaplatiť nemusíte.

Žiadosť o zúčtovanie dane má predpísanú formu, jej tlačivo má k dispozícií každá firma a stiahnuť si ju môžete aj z internetovej stránky Daňového riaditeľstva. Zúčtovanie vám urobí posledný zamestnávateľ, ak ste si uňho uplatňovali takzvanú nezdaniteľnú časť základu dane a prípadne aj daňový bonus na dieťa. Ak ste minulý rok pracovali postupne alebo naraz u viacerých zamestnávateľov, musíte od ostatných firiem získať doklady o tom, koľko ste u nich zarobili a aké dane a odvody minulý rok za vás štátu a poisťovniam odviedli. V prípade, že tieto doklady do mzdovej učtárne nedonesiete, firma za vás zúčtovanie neurobí.

Nie všetci zamestnanci však môžu nechať zúčtovanie na svojom zamestnávateľovi. Daňové priznanie musíte podať aj vtedy, keď ste zamestnaný na trvalý pracovný pomer. Ide o prípad, ak máte príjem aj zo zahraničia, popri zamestnaní podnikáte, zarobili ste na prenájme viac ako 25 650 Sk alebo ste vyhrali v súťaži cenu nad 5000 Sk.

Daňové priznanie podávate aj keď ste nezamestnaný

Prišli ste vplyvom hospodárskej krízy minulý rok o prácu? Aj tak sa daňovej povinnosti nevyhnete. O zúčtovanie môžete požiadať svojho posledného zamestnávateľa, alebo si podáte daňové priznanie sami. Ak ste si za mesiace, keď ste boli nezamestnaní, neuplatňovali daňový bonus, mali by ste v žiadosti o zúčtovanie vyznačiť, že si nárokujete aj na jeho doplatenie. Na daňový bonus na dieťa za minulý rok máte nárok len vtedy, ak ste zarobili najmenej 48 600 Sk.

 

O zúčtovanie nemôžete požiadať ak:

1. Podmienky na zúčtovanie ste splnili, ale do učtárne ste včas nedoručili potrebné doklady.

2. Podnikáte popri zamestnaní.

3. Mali ste príjmy aj zo zahraničia.

4. V minulom roku ste prenajímali nehnuteľnosti a zarobili ste viac ako 26 500 Sk.

5. Predali ste nehnuteľnosti a musíte ich zdaniť, lebo ste nesplnili podmienky pre oslobodenie od dane.

6. Získali ste nepeňažnú výhru nad 5000 Sk.

7. Mali ste výnosy z cenných papierov, napríklad podielových listov, ktoré musíte zdaniť.

 

Doklady, ktoré môže firma pýtať k zúčtovaniu:

 - Ak ste pracovali u viacerých zamestnávateľov, potrebujete od nich doklady o vyplatených príjmoch.

- Doklad o zaplatenom nedoplatku z ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

- Ak ste si neuplatňovali daňový bonus, potrebujete rodný list dieťaťa či potvrdenie o návšteve školy.

- Sobášny list pre nezdaniteľnú časť na manželku.

- Doklady o zaplatení príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a životné poistenie, ak ste si príspevky platili sami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu