Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bratislavský Starý most: Prerobia ho za 800 000 000 Sk!

BRATISLAVA - Starému šatu najstaršieho bratislavského mosta cez Dunaj už zvoní umieračik. Na budúci rok ho čaká veľká rekonštrukcia. Mestskí radní rozhodli, že s prestavbou sa začne hneď potom, ako uvedú do prevádzky piaty most cez Dunaj. Starý most prejde generálnou rekonštrukciou a bude vyzerať úplne inak ako ho poznajú Bratislavčania!

Starý most potrebuje prestavbu kvôli výstavbe električkovej dráhy do Petržalky, ale aj kvôli potrebám plavebnej správy. Stavebný ošiaľ by mal na ňom vypuknúť koncom budúceho roku. "Musíme ho zvýšiť v časti plavebnej dráhy o pol metra," informoval námestník primátora Bratislavy pre dopravu Karol Kolada.

Faktom však tiež je, že podľa odborného posudku je most vo veľmi zlom technickom stave a jeho cestná časť má životnosť už iba pätnásť rokov. Odborníci sa preto zhodujú, že do mosta, po ktorom premáva verejná doprava, sa už neoplatí investovať, a preto túto jeho časť rozoberú. Podľa Koladu sa na prestavbu mosta použije konštrukcia jeho železničnej časti, ktorá bude mať životnosť po oprave ďalších sedemdesiat rokov. Dielo bude po prestavbe slúžiť výlučne električkovej doprave a bude z neho vylúčená akákoľvek verejná doprava. Cena rekonštrukcie sa odhaduje na osemsto miliónov korún. "Na moste visia aj plyn, voda a elektrika, a to bude sťažovať postup prác a zvyšovať náklady," spresňuje Kolada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu