Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Záchranár Števuško: Chce sa vymeniť za unesenú Slovenku!

Rudo Števuško: Zobraziť galériu (2)
Rudo Števuško: "S tým, že sa odtiaľ nevrátim, musím rátať."

BRATISLAVA - Slovenka Miriam Jevíková (28), ktorú v júni uniesli pravdepodobne v Ingušsku, má novú nádej na záchranu!

Známemu profesionálnemu záchranárovi Rudovi Števuškovi (43) totiž prešla trpezlivosť a rozhodol sa konať na vlastnú päsť. Je ochotný vydať sa dobrovoľne únoscom do rúk výmenou za prepustenie Mirky! Ministerstvo zahraničných vecí si to však "nevie technicky predstaviť".

Števuško sa spoznal s Mirkou v roku 2002 pri záchranárskych prácach po ničivých povodniach v Čechách.

"Nijaký bližší vzťah sme nemali," upozorňuje. "Poznajúc mentalitu Čečenov na 90 percent žije. Pomohlo by jej prejsť na moslimskú vieru. Určite ju k tomu budú nútiť, mohlo by jej to zachrániť život. Mám tam nejaké kontakty a väzby, ktoré by jej mohli pomôcť," povedal Števuška.

V Čečensku pracoval ako záchranár po prvej čečensko-ruskej vojne. Jeho tím mal na starosti záchranu detí, ktoré vyťahoval z rozbombardovaných domov. Okrem toho sa zúčastnil na humanitárnych misiách vo vojnách na území bývalej Juhoslávie. Hovorca šéfa diplomacie Tomaga o prípade unesenej Slovenky hovoriť nechcel:

"Vzhľadom na citlivosť prípadu sa k celej záležitosti nevyjadríme. Konáme však na všetkých frontoch."

Čečeni žiadajú za Mirkino prepustenie milión dolárov (cca 31 miliónov Sk). Tomaga o odhodlaní Števušku vydať sa únoscom do rúk výmenou za Mirku povedal: "Zdá sa mi to absurdné. V živote som nevidel výmenu unesených. Ani vo filmoch." Števuška je však rozhodnutý a dodáva: "S tým, že sa odtiaľ nevrátim, musím rátať."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu