Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Učňovské školstvo nereaguje na prax, potrebuje reformu

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BANSKÁ BYSTRICA - Učňovské školstvo na Slovensku nereaguje na potreby praxe, zamestnávatelia si musia absolventov učňovských odborov dovzdelávať. Svojimi vedomosťami a praktickými zručnosťami nevyhovuje požiadavkám zamestnávateľov okolo 30 až 35 percent absolventov učňoviek.

V automobilovom priemysle je to až 60 percent uchádzačov, v elektrotechnickom 70 percent. Ministerstvá školstva a hospodárstva a samosprávne kraje v spolupráci so súkromným sektorom preto pripravujú reformu.

Minister hospodárstva Pavol Rusko po dnešnom rokovaní so zástupcami krajských samospráv informoval, že po novom by mal rozsah učebných odborov a vzdelanostný profil absolventa definovať súkromný sektor spolu s ministerstvom hospodárstva. Podľa týchto požiadaviek by malo ministerstvo školstva vypracovať konkrétne učebné osnovy jednotlivých odborov. Organizačné zabezpečenie vyučovania zostane na samosprávnych krajoch.

„Čo musí uchádzač vedieť, to si povie trh. My pripravíme organizačné podmienky, aby sa to mohlo naplniť a ministerstvo školstva doplní učebnú osnovu,“ uviedol Rusko. Dodal, že sumár hlavných problémov v jednotlivých odboroch ako aj žiadané profily absolventov by mohli byť známe na jar budúceho roka.

Podľa prezidenta Združenia automobilového priemyslu na Slovensku Jozefa Uhríka je dôvodom nízkej pripravenosti absolventov učňoviek na prax zastarané technologické vybavenie škôl, ale aj nepripravenosť vyučujúcich. „S hrôzou sme zistili, že majstri odborného výcviku sú svojím myslením, vzdelaním a kvalifikáciou pozadu o 30 rokov,“ uviedol Uhrík.

Vedúci odboru školstva banskobystrického župného úradu Dominik Šmondrk vidí možnosť zlepšiť praktické zručnosti učňov daňovými úľavami pre tie podniky, ktoré zabezpečujú ich odborný výcvik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu