Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SPP kritizoval vládu za zmeny v zákonoch pre plynovú krízu

BRATISLAVA - Plynárne SPP dnes kritizovali vládu za jej snahu zamedziť v čase núdze čerpať zemný plyn zo zásobníkov v krajine pre zahraničných zákazníkov.

Surovinu majú v podzemných zásobníkoch na západnom Slovensku okrem SPP uskladnené aj iné plynárenské firmy. Po presadení zákazu môže Slovensko očakávať odvetné opatrenia, uviedol v tlačovej správe SPP. Sprísnenie pravidiel využitia zásobníkov chce kabinet presadiť po nedávnom takmer dvojtýždňovom prerušení dodávok ruského plynu cez Ukrajinu. Pre výpadok dovozu komodity z Ruska, od ktorého je krajina závislá, muselo viacero veľkých firiem v krajine prerušiť výrobu.

Plynárňam sa nepáči ani návrh na určenie zásob plynu. "Navrhované opatrenia, ktoré stanovujú objem zásob zemného plynu pre prípad úplného zastavenia dodávok zemného plynu na 30 dní, pri využití výhradne kapacity zásobníkov na Slovensku, nie sú z technických príčin vykonateľné," upozornil SPP. Predloha v prípade schválenia parlamentom vraj ohrozí spoluprácu v plynárenstve s Českom, Maďarskom a Rakúskom. Prípadný zákaz čerpania plynu pre zákazníkov zo susedných krajín v čase núdze by vraj mohol vyvolať rovnaké opatrenia proti Slovensku. Práve regionálna spolupráca podľa SPP pomohla zvládnuť nedávnu plynovú krízu v krajine.

Na Slovensku sa plyn skladuje v zásobníkoch, ktoré patria súkromným firmám Nafta Gbely a Pozagas. Rezervy suroviny v nich udržiavajú okrem SPP aj viaceré zahraničné spoločnosti vrátane akcionárov plynární - E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nedávno vyhlásil, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví by mal tiež regulovať ceny za skladovanie komodity a kontrolovať spôsob využívania zásobníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu