Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Prokuratúra porušila ústavu pri prešetrovaní ťažby dreva

(Zdroj: ČTK)

KOŠICE - Generálna prokuratúra porušila pri vyšetrovaní ťažby dreva v Tichej a Kôprovej doline ústavu, keď odmietla sťažnosť Lesoochranárskeho zoskupenia VLK na postup polície. Rozhodol o tom Ústavný súd, ktorý prokuratúru zaviazal, aby vo veci konala. Informoval o tom dnes šéf zoskupenia Juraj Lukáč. Spracovanie dreva v dvoch dolinách vyvolalo v roku 2007 ostré spory medzi ochranármi a lesníkmi.

Ochranári podali na políciu trestné oznámenie pre postup lesníkov v Tichej a Kôprovej doline kvôli údajnému poškodzovaniu životného prostredia. Polícia vo Vysokých Tatrách oznámenie odmietla a jej postup neskôr potvrdila okresná prokuratúra. Verdikt neskôr potvrdila aj krajská a Generálna prokuratúra, ochranári sa preto obrátili na Ústavný súd.

"Očakávame, že Generálna prokuratúra vráti vec na opätovné rozhodnutie Okresnej prokuratúre v Poprade," povedala právna zástupkyňa ochranárov Iveta Rajtáková. Prokuratúra môže pri opakovanom rozhodovaní nariadiť polícii, aby trestné oznámenie ochranárov prijala a začala vyšetrovanie, dodala. Reakciu Generálnej prokuratúry sa zisťuje.

Z Tichej a Kôprovej doliny vyvážali lesníci popadané stromy po veternej kalamite z roku 2004. Zásah odôvodnili snahou zabrániť premnoženiu škodlivého podkôrneho hmyzu. Mimovládne organizácie sa snažili prácam zabrániť a na čas ich aj zablokovali. Tvrdili, že lesníci už vyťažili drevo na väčšine území zasiahnutých kalamitou a v prísne chránenej Tichej a Kôprovej doline by si s prípadným premnožením hmyzu mala príroda poradiť sama.

Postup lesníkov v Tichej a Kôprovej doline preveruje Európska komisia a zaoberala sa ním tiež Slovenská inšpekcia životného prostredia. Tá nakoniec rozhodla, že lesníci zákon svojím postupom neporušili. Rozhodnutiu inšpekcie predchádzal zásah ministerstva životného prostredia, ktoré presunulo rozhodovanie z košického inšpektorátu do Žiliny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu