Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Začať by sa mal proces s údajnými útočníkmi na Tupého

Daniel Tupý
Daniel Tupý

BRATISLAVA - Na Okresnom súde Bratislava I by sa mal v pondelok začať proces s päticou mužov, ktorí čelia obžalobe v prípade vraždy vysokoškoláka Daniela Tupého spred viac ako troch rokov. Pred súdom sa budú zodpovedať z výtržníctva a pokusu o ublíženie na zdraví, priamo z vraždy 21-ročného mladíka je obžalovaný len Richard Hrotko.

Útok na Tupého a partiu študentov z novembra 2005 vyvolal na Slovensku vlnu protestov proti extrémizmu, keďže viaceré okolnosti naznačovali, že ho spáchali sympatizanti neonacistického hnutia. Vraždu odsúdili aj politici, umelci a cirkevní hodnostári. Za informácie vedúce k dolapeniu vraha bolo vtedy vypísaných niekoľko finančných odmien. Neskôr médiá priniesli informácie, že obžalovaní patrili k členom bratislavskej mafiánskej skupiny.

Advokáti obžalovaných od začiatku tvrdili, že ich klienti sú nevinní a motív študentovej vraždy je nejasný. Šiesty muž podozrivý z útoku krátko po ňom spáchal samovraždu. Vo väzbe je len údajný vrah, keďže súd sa obával jeho úteku.

Študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a jeho kamarátov napadla skupina mužov vo večerných hodinách na nábreží v bratislavskej Petržalke. Násilníci údajne zaútočili nožmi, zbili ich a dokopali. Tupý zomrel ešte pred prevozom do nemocnice, väčšina z ostatných mladíkov bola zranených.

Vyšetrovanie vraždy dlho neviedlo k obvineniam, prvých troch údajných útočníkov polícia zadržala vlani začiatkom roka. Minister vnútra Robert Kaliňák sa vtedy nechcel vyjadrovať k motívom skutku, potvrdil však, že muži patrili medzi "záujmové osoby" polície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu