Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Drastická dopravná kampaň v Čechách! Ako to vyzerá u nás?

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - České ministerstvo dopravy predstavilo v októbri kampaň. Chcelo tak poukázať na krutú stránku dopravných nehôd a prehovoriť vodičom „do duše“. Rezort dopravy za kampaň zaplatil 150 miliónov českých korún.

Najviac peňazí však šlo na televízne spoty, ktoré by sa mali vysielať do roku 2010. Klipy nakrútil český režisér Filip Renč. Pripomínajú realistické zábery z dopravných nehôd a sú viac ako emotívne. Televízie Prima a Nova vysielajú spoty po 22. hodine v cenzurovanej podobe. Naopak ČT vysiela pôvodné klipy s upozornením, že obsahujú drastické scény. Otázne preto zostáva, či nešlo o zbytočne vyhodené peniaze. Nepravidelne vysielané a upravené spoty zrejme nemajú na vodičov ten dopad, ktorý si želali ich autori.

Kampaň je predovšetkým zameraná na tri hlavné témy: rýchlosť a agresívna jazda, alkohol za volantom, autosedačky a bezpečnostné pásy. Určená je najmä pre mladých ľudí od 18 do 25 rokov, motocyklistov, chodcov a profesionálnych vodičov. V zahraničí zožala obdobná kampaň úspech. Viedla k zníženiu nehodovosti o 5 – 7 %, teda na cestách zomrelo o 60 – 75 osôb menej.

 

Na Slovensku robil kampaň zabávač

Drastická dopravná kampaň v
Zobraziť galériu (2)
U nás existovali v rámci bezpečnosti na cestách dva projekty. Prvý pod názvom „The Action“, ktorý zobrazoval dopravné nehody s výpoveďami policajta, hasiča a zdravotníka a pozostalých po obeti. Zároveň prebehlo aj celoslovenské školenie dobrovoľníkov pre bezpečnosť cestnej premávky EÚ – VAMOS. Dôchodcovia a deti zo základných škôl sa naučili ako sa bezpečne správať v cestnej premávke. V roku 2007 nakrútili seriál päťdesiatich spotov v spolupráci s hercom a populárnym zabávačom Petrom Marcinom. Odvysielali ho na prvom programe Slovenskej televízie.
K úspešnosti projektov a ďalšej činnosi v otázke bezpečnosti na cestách sa vyjadrila Tatjana Kelcová z BECEPU: „Momentálne k daným otázkam neposkytujeme informácie. Viac sa dozviete po príchode nového tajomníka Rady vlády SR pre BECEP, pretože súčasný tajomník Štefan Pristaš čerpá dovolenku a vo februári z odchádza z funkcie.“ Viac sme sa nedozvedeli ani z internetovej stránky BECEPU, keďže naposledy bola aktualizovaná v novembri.

Pri vstupe do únie sme sa zaviazali znížiť počet obetí na cestách o polovicu do roku 2010. Odborníci sa zhodujú, že tento plán nestihneme dodržať. Vláda si veľa sľubuje od nového cestného zákona, ktorý začne platiť od 1. februára 2009. Nariaďuje celoročné svietenie, päťdesiatku v obciach či povinnosť reflexných prvkov pre chodcov a prílb pre cyklistov. Ale nová legislatíva zďaleka nestačí. Slovenské cesty majú veľké nedostatky ako nedostavanú diaľničnú sieť a na niektorých úsekoch ciest úzke miesta. Viac by sa malo dbať aj na výchovu vodičov.

 

Štatistika nehodovosti

Rok                                  2008                           2007
Počet nehôd                                58 996                         61 071
Usmrtení                                    558                             627
Chodci                                    184                             208
Cyklisti                                      40                               53
Motocyklisti                                      42                               44
Ťažko zranení                                  1 794                           2 036

Príčiny nehôd                      2008                                   2007
Nesprávny spôsob jazdy                18 069                       18 862 
Neprimeraná rýchlosť                  7 582                         7 888
Nedanie prednosti v jazde                  4 616                         4 818
Nesprávne predchádzanie                  1 019                         1 167

 

 

Pozrite si jedno z videí dopravnej kampane v Čechách



Dopravná kampaň ČR 1


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu