Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Akcionár Dôvery zažaloval Slovensko za zákaz zisku

BRATISLAVA - Holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera zažaloval Slovensko za obmedzenie zisku zdravotným poisťovniam. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). Podľa skorších informácií chcela holandská spoločnosť HICEE žiadať za zmarenie investície odškodné 15 miliárd Sk (približne pol miliardy eur). Štát výzvu na dohodu o mimosúdnom vyrovnaní odmietol.

"Budeme pracovať na výbere arbitra a výbere právneho zastúpenia," reagoval pre HN hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Obmedzenie nakladania so ziskom pre zdravotné poisťovne presadila vládna koalícia v roku 2007. Podľa zákona musia poisťovne použiť zisk opäť na zdravotnú starostlivosť.

Dôvera vrátane HICEE patrí do finančnej skupiny Penta, poznamenal denník. HICEE si na súdny spor podľa denníka najal prominentnú americkú právnickú kanceláriu Sidley Austin Group, pre ktorú pracoval aj nastupujúci americký prezident Barack Obama. Zatiaľ nie je jasné, v ktorej krajine bude spor prebiehať ani to, kto bude v spore arbitrom.

Právne kroky proti Slovensku ohlásil v minulosti aj akcionár ďalšej súkromnej poisťovne Union, spoločnosť Eureko. Tretia súkromná zdravotná poisťovňa Apollo sa podľa denníka o arbitráž usilovať nebude a posledná súkromná poisťovňa Európska zdravotná poisťovňa minulý rok ohlásila svoj zánik.

Okrem nich na Slovensku pôsobia aj dve štátom ovládané zdravotné poisťovne. Obmedzenie zisku zdravotným poisťovniam kritizovala aj pravicová opozícia, ktorá zmenu zákona napadla na Ústavnom súde. Vládne strany svoj návrh obhajovali okrem iného úsporou peňazí.

Premiér Robert Fico vlani pokus o prípadnú mimosúdnu dohodu s akcionárom Dôvery ostro odmietol a označil ju za "výpalníctvo".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu