Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dodávky z Česka sú plynulé, SPP problémy nečaká

BRATISLAVA - Náhradné dodávky plynu cez územie Česka na Slovensko pokračujú plynule a problémy so zásobovaním surovinou v krajine sa neočakávajú. Dnes to povedal Ľubomír Tuchscher zo Slovenského plynárenského priemyslu. Podniky sa oddnes môžu vrátiť k plnému čerpaniu plynu po tom, čo boli zrušené obmedzenia na odber.

"Dodávky sú bez technických problémov v smere zo západu na východ," poznamenal Tuchscher. "Neočakávame technické problémy so zásobovaním," doplnil.

Slovensko sa v nedeľu dočkalo plynu zo zahraničia po 11 dňoch odstávky. Cez Česko sa na slovenské územie dostalo päť miliónov metrov kubických suroviny, rovnaký objem by mal na Slovensko podľa Tuchschera tiecť aj dnes. V utorok má k tomuto množstvu ešte pribudnúť 1,25 milióna metrov kubických, na ktoré SPP uzavrel zmluvu so svojím akcionárom Gaz de France. Ďalší plyn pre slovenských odberateľov pochádza z vlastných rezerv, ako aj zo zásob, ktoré už skôr poskytli zahraničné firmy.

Slovensko bolo úplne odrezané od dodávok ruského plynu od 7. januára, keď Moskva uzavrela kohútiky pre spor s Ukrajinou. V Moskve by sa dnes za účasti ruského premiéra Vladimira Putina a ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej mala podpísať dohoda o ukončení konfliktu, tá by mala viesť k obnoveniu dodávok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu