Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico: Slovensko by malo dostávať denne 20 mil. kubíkov z Jamalu

Mirek Topolánek, Róbert Fico
Mirek Topolánek, Róbert Fico (Zdroj: SITA)

PRAHA – Česko je pripravené ponúknuť Slovensku alternatívne dodávky plynu, pokiaľ sa dohodne na spolupráci s plynárenskými podnikmi z Nemecka a Francúzska. Uviedol to dnes český premiér Mirek Topolánek po stretnutí s Róbertom Ficom.

Podľa slovenského premiéra je kríza spôsobená nedostatkom politickej vôle, nie nedostatkom plynu. Slovensko prichádza kvôli zastaveným dodávkam ruského plynu o 100 miliónov euro denne, skonštatoval Fico. Pokiaľ sa dodávky plynu na Slovensko v nasledujúcich dňoch neobnovia, podľa Fica sa bude musieť začať obmedzovať aj odber plynu pre spotrebiteľov.

Slovensko by podľa Fica malo dostávať denne 20 miliónov kubických metrov plynu severnou cestou z plynovodu Jamal. Plyn by mal na Slovensko prúdiť cez územie Českej republiky, s dodávkami však musia súhlasiť zahraniční partneri SPP. Kvôli zastaveným dodávkam plynu z Ruska platí na Slovensku stále obmedzenie spotreby tejto suroviny.

Zásobovanie celého územia Slovenska v súčasnom obmedzenom režime vydrží do konca januára. Bez prísunu plynu z Ruska je Slovensko už desiaty deň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu