Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Fico vyzval EÚ na aktívnu účasť na summite v Moskve

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyzval Európsku úniu (EÚ) na aktívnu účasť na plánovanom sobotňajšom stretnutí politikov o plynovej kríze v Moskve. Rokovania Ruska, Ukrajiny a všetkých krajín, ktoré ruský plyn odoberajú, navrhol ruský prezident Dmitrij Medvedev.

"Domnievam sa, že Európska únia by mala byť prítomná na tomto summite a nemala by sa obmedziť iba na úlohu akéhosi pozorovateľa. Tu ide o životne dôležité záujmy Slovenskej republiky," vyhlásil Fico. Slovensko, ktoré je úplne závislé od ruského plynu, pre odstavené dodávky už skôr obmedzilo veľkým firmám spotrebu suroviny.

Zásobovanie v obmedzenom režime vystačí pre celú krajinu do konca mesiaca. Ak by sa neobnovili dodávky z Ruska, odstavené od minulého týždňa, úrady by museli rozšíriť reguláciu spotreby plynu aj na teplárne. Význam stretnutia bude podľa Fica závisieť od prítomnosti Ukrajiny.

"Prevláda názor, že pokiaľ nebude na tomto summite prítomná Ukrajina, nemá význam," povedal Fico. Dodal, že podľa neoficiálnych informácií sa na rokovaniach ukrajinská premiérka Julija Tymošenková zúčastní. O prípadnom postupe Slovenska pri rokovaniach v Moskve bude Fico informovať zástupcov EÚ.

"Ak by sa Európska únia rozhodla, že tam chce poslať iba pozorovateľov a Slovensko by tam poslalo delegáciu na vyššej úrovni, dávam garancie, že o tomto postupe bude Európska únia dopredu jasne informovaná," tvrdil Fico. Urovnať rusko-ukrajinský spor o dodávku plynu sa pokúsia na stretnutí v sobotu v Moskve aj ruský premiér Vladimir Putin a Tymošenková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu