Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Manželia by mohli v budúcnosti uzatvárať manželské zmluvy

BRATISLAVA - Majetkové vzťahy v manželstve by si mohli v budúcnosti upraviť dvojice podľa vlastných predstáv v manželskej zmluve, a to pred i po sobáši.

Vyplýva to z legislatívneho zámeru o zjednotení občianskeho, obchodného i rodinného práva do jedného zákona, ktorý dnes schválila vláda. Na základe tohto dokumentu vypracuje ministerstvo spravodlivosti nový Občiansky zákonník. Doteraz platná norma z roku 1964 bola 40-krát novelizovaná.

Zjednodušiť by sa mali aj rozvody. Ak si obidvaja manželia želajú rozvod, dohodnú na starostlivosti o deti a po podaní návrhu a nebudú žiť spolu aspoň rok, pred súdom nebudú musieť dokazovať rozvrat manželstva, ktorý je podmienkou rozvodu. Novým spôsobom zániku manželstva bude zmena pohlavia.

Možnosťou uzavrieť manželskú zmluvu sa podľa ministerstva spravodlivosti uplatní zásada súkromného práva o zmluvnej voľnosti aj v tejto oblasti a opustí sa prekonaný inštitút bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin tak zatiaľ nevyhovel požiadavke katolíckej cirkvi na Slovensku, ktorá manželskú zmluvu odmietla. Argumentovala tým, že zmluvy môžu prispieť k vyššej rozvodovosti.

Manželské zmluvy, ktoré zákon doteraz neumožňoval, môžu podľa ministerstva spravodlivosti zmierniť majetkové spory po rozvode. Naďalej však bude existovať zákonné majetkové spoločenstvo manželov, do ktorého bude patriť aj podiel manžela v obchodnej spoločnosti či družstve nadobudnutý počas manželstva. Uplatí sa vtedy, ak manželia zmluvu nepodpíšu.

Možnosť uzavrieť manželskú, respektíve predmanželskú zmluvu majú partneri v susednom Česku od polovice roka 1998. Zároveň tam od rovnakého obdobia platia jednoduchšie podmienky pre manželov, ktorí sa rozhodnú rozviesť, dohodnú sa na vyživovacej povinnosti, bývaní a rozdelení majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu