Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vysoké Tatry majú za sebou vrchol zimnej sezóny

POPRAD – Vysoké Tatry majú za sebou vrchol zimnej sezóny 2008/2009. "Aj keď sme zaznamenali výrazný pokles návštevníkov z Ruskej federácie asi okolo 80 %, z Ukrajiny asi 40 %, zaznamenali sme výrazný nárast návštevníkov z Poľska, Slovenska aj Českej republiky,“ uviedol riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Počet ubytovaných návštevníkov podľa Chudého klesol v porovnaní s minulým rokom len veľmi mierne. Naopak, vo Vysokých Tatrách výrazne narástol počet jednodňových návštevníkov, ktorých prilákali nové lyžiarske možnosti hlavne v Tatranskej Lomnici. Dôvodom výrazného poklesu počtu návštevníkov z Ruska a Ukrajiny boli podľa Chudého nevyhovujúce podmienky na lyžovanie v posledných dvoch rokoch v Tatranskej Lomnici a Starom Smokovci. Ďalším dôvodom bol vstup Slovenska do schengenského priestoru a zavedenie víz pre obyvateľov týchto krajín. Negatívny vplyv na návštevnosť z krajín východnej Európy má aj celosvetová finančná kríza. Značná časť ruských a ukrajinských hostí odišla do rakúskych Álp, kde práve pre ruských turistov výrazne znížili ceny. "Rakúske strediská odbúrali určitú časť klientely, ktorá chodila aj do iných častí Álp, ale aj do Vysokých Tatier,“ povedal P. Chudý.

Novú zjazdovku s technickým zasnežovaním z Čučoriedok do Tatranskej Lomnice otvorili Tatranské lanové dráhy 28. decembra, kedy už boli Tatry zaplnené turistami a lyžiarmi. "Prvé dni to bol nie veľký, ale dokonca obrovský nával,“ dodal Chudý. Následne 2. januára otvorili aj zjazdovku v Lomnickom sedle. Mnohí návštevníci podľa Chudého ocenili rozšírenie lyžiarskych možností vo Vysokých Tatrách. Vhodné klimatické podmienky umožnili v Tatranskej Lomnici otvoriť aj bežecké trasy hneď v troch lokalitách - na Kolbisku, v parku v Tatranskej Lomnici a smerom do Starej Lesnej.

Po skončení pravoslávnych sviatkov nastáva v Tatrách výraznejší pokles návštevnosti. "Samotní hotelieri prechádzajú na iné ceny a obdobie až do konca januára hodnotia ako medzisezónu,“ povedal Chudý. Vysoké Tatry by sa mali návštevníkmi opäť zaplniť až koncom januára, kedy začínajú školské prázdniny v Poľsku. Vo februári a začiatkom marca to už budú aj jarné prázdniny na Slovensku. Po skončení jarných prázdnin na Slovensku hotelieri opäť znižujú ceny. Posledný vrchol zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách predstavuje obdobie Veľkej noci, kedy sú v Tatrách stále veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Veľkonočné sviatky tohto roku pripadli na 10. až 13. apríl. Zimná sezóna vo Vysokých Tatrách už niekoľko rokov končí začiatkom mája. Ak budú priaznivé podmienky, tohto roku by sa mohlo lyžovať až do nedele 10. mája.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu