Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Plyn na Slovensko neprúdi 6. deň, Rusko ho sľúbilo v utorok!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovensko je šiesty deň bez dodávok plynu z Ruska. Rozvod suroviny po celom území krajiny však vďaka čerpaniu domácich zásob a rezerv zahraničných firiem pokračuje v rámci vyhlásených obmedzení.

Naďalej platia limity odberu pre väčšie firmy, naopak, domácnosti, nemocnice a školy sú zásobované bez obmedzení, informoval dnes Ľubomír Tuchscher zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Rusko má obnoviť tok plynu v utorok ráno, na Slovensko sa dostane asi o tri dni.

Dodávky plynu sa zastavili minulý týždeň v stredu pre spory Moskvy a Kyjeva. Nádej na skoré obnovenie dodávok plynu do Európy stroskotala v nedeľu po tom, ako Rusko označilo za neplatnú uzavretú dohodu s Ukrajinou a Európskou úniou (EÚ), ktorá mala umožniť otvorenie plynových kohútikov.

Zúčastnené strany však dnes podpísali nový dokument a predpokladajú spustenie dodávok od utorka. Plynárne zásobujú svojich odberateľov len zo zásob, spoločnosti pomáhajú aj zahraničné firmy, ktoré majú na Slovensku tiež rezervy. "Pracujeme buď na zvýšení aktuálnej podpory zo strany záložných zdrojov zo zahraničia, alebo na vytvorení nových zdrojov," povedal novinárom po rokovaní krízového štábu predseda predstavenstva SPP Bernd Wagner.

Slovensko denne získava výpomoc 7,2 milióna metrov kubických, čo predstavuje zhruba štvrtinu aktuálnej spotreby krajiny. Asi tisícka slovenských podnikov môže naďalej zo siete odoberať len toľko plynu, aby zaistili nevyhnutnú bezpečnosť svojich výrobných zariadení. Viacero veľkých firiem preto produkciu odstavilo.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Petra Žigu podniky v nedeľu znížili spotrebu plynu o dva milióny metrov kubických. "Stav je stabilizovaný," poznamenal. Na dnes sa podľa neho predpokladá vyššia úspora, a to o ďalších 1,5 milióna metrov kubických.

Teplárne zatiaľ limitovaný odber nemajú. Pre plynovú krízu vláda ešte v sobotu rozhodla o opätovnom naštartovaní druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach napriek tomu, že tým poruší prístupovú zmluvu k Európskej únii. Kabinet rozhodnutie odôvodnil tým, že pre chýbajúce dodávky plynu vraj Slovensku hrozí výpadok elektriny.

Ešte cez víkend sa zdalo, že plynová kríza by mohla byť čoskoro zažehnaná. České predsedníctvo EÚ pomohlo v Kyjeve a Moskve dojednať dohodu o medzinárodnej misii, ktorá by mala na tranzit ruského plynu cez Ukrajinu dohliadať. To malo viesť k tomu, že Rusko otvorí znovu kohútiky.

V nedeľu večer však zástupcovia Moskvy uviedli, že dohoda je neplatná, pretože k nej Ukrajina pripojila dodatok, ktorý s Ruskom nebol dopredu dohodnutý. Cestu k obnoveniu dodávok by mala definitívne otvoriť zmluva o monitorovaní dodávok, ktorú dnes v Bruseli opätovne podpísala Európska komisia, Ukrajina a Rusko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu